Hugh Wolff, Camilla Tilling (Sopraan), Marianne Beate Kielland (Mezzosopraan), Thomas Walker (Tenor),Hanno Müller-Brachmann (Bas), Capella Amsterdam & Ensemble Vocal de Lausanne

zo 26.01.20 15:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 60 – 48 – 34 – 16

Ludwig van Beethoven, Missa solemnis in D major, op. 123

MISSA SOLEMNIS

De jonge Beethoven was een aanhanger van het verlichtingsideaal, een broederschap van mensen in gelijkheid. Niet voor niets schreef hij een symfonie ter ere van Napoleon Bonaparte, die het feodale systeem zou breken na de Franse Revolutie. Echter, toen deze zichzelf uitriep tot keizer, kraste Beethoven zijn naam van de partituur, met de woorden: “Nu zal hij alle mensenrechten vertrappen, alleen om zijn ambitie gerust te stellen; hij zal een tiran worden!”

In de Missa Solemnis plaatst Beethoven zijn vertrouwen niet meer in een enkele persoon, maar in de mensheid. Een mis heeft per definitie een religieus karakter en is gericht aan God. Filosoof Theodor Adorno beweert echter dat Beethoven het geloof in de christelijke God juist bevraagt in zijn Missa. De uitgebreide herhaling van het Credo – ik geloof – klinkt voor hem alsof “de eenzame man zichzelf en anderen moet overtuigen van een rotsvast geloof.” Daarnaast is het enorme koor te groot voor menig kathedraal, waardoor het stuk veel geschikter is voor de concertzaal. Hiermee breekt het werk letterlijk uit de muren van het geloof en wordt het door velen beschouwd als een universele mis voor de mensheid.

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S

Camilla Tilling

A winning combination of beautiful voice and musical versatility has played no small part in sustaining Camilla Tilling’s top flight career which has now spanned two decades.

Marianne Beate Kielland

Marianne Beate Kielland is established as one of the foremost singers of Scandinavia, and is one of few Norwegian singers to have received a Grammy nomination.

Thomas Walker

Born in Glasgow, Thomas Walker studied brass at the Royal Scottish Academy of Music and Drama and singing with Ryland Davies at the Royal College of Music, London.

Hanno Müller-Brachmann

Hanno Müller-Brachmann studied with Rudolf Piernay and Dietrich Fischer-Dieskau.