Word wakker met de Young Belgian Strings

Bozar
Brussel
zo 16.04.23 11:00
Tarief los ticket
€ 18 - 14 - 10

David Popper, Requiem, Op. 66
Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Variations on a Rococo Theme, Op. 33 (arr. for cello and strings by Ryuichi Horikoshi)
Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Serenade for Strings in C major, Op. 48

De Young Belgian Strings bestaan uit 21 jonge talenten uit de verschillende klassen strijkinstrumenten van alle Belgische conservatoria en muziekhogescholen. Het doel van dit strijkorkest is om deze muzikanten de kans te geven elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, hun kennis bij te werken, op te treden op de meest prestigieuze internationale podia en zich voor te bereiden op een toekomstige carrière in ‘s werelds beste orkesten.

In dit concert voeren de Young Belgian Strings eerst het Requiem op van de Boheemse componist David Popper, tegelijkertijd ook een van de meest legendarische cellisten van de 19de eeuw. De solopartijen van dit werk voor drie celli en orkest worden uitgevoerd door Olsi Leka (lessenaanvoerder cello bij het Belgian National Orchestra en docent cello aan het Conservatorium Brussel) en twee van zijn studenten: João Gonçalves en Florianne Remme.

Daarna waagt Olsi Leka zich samen met de Young Belgian Strings onder leiding van Dirk Van de Moortel aan de beroemde Rococovariaties van Tchaikovsky. Deze componeerde dit werk voor de Duitse cellist Wilhelm Fitzenhagen die net als hem lesgaf aan het Conservatorium van Moskou. Met de Rococovariaties drukte Tchaikovsky zijn bewondering uit voor de eenvoud, orde en helderheid van de muziek van Mozart. Tot slot staat ook Tchaikovsky’s Serenade voor strijkers op het programma, een van de mooiste werken voor strijkorkest ooit geschreven.

Young Belgian Strings
Dirk Van de Moortel, dirigent
Olsi Leka, cello
João Gonçalves, cello
Florianne Remme, cello
 

Artiesten
Dirk Van De Moortel

Dirk Van De Moortel

Eerste Viool

Olsi Leka

Cello, Lessenaaraanvoerder