Thomas Hampson Mahler Rückert-Lieder / Beethoven 3

vr 09.10.20 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46, 38, 24, 10

Johannes Brahms, Tragische Ouverture, op. 81

Ludwig van Beethoven, An die ferne Geliebte, op. 98 (bew. voor strijkorkest Felix Weingartner)

Gustav Mahler, Rückert Lieder

Ludwig van Beethoven, Symfonie nr. 3 in Es op. 55 "Eroica"

Duitse romantiek

Friedrich Rückert was een Duits taalgenie. Hij kon zich vlot uitdrukken in meer dan 40 verschillende talen en was daarnaast ook de meest gelezen dichter van zijn tijd. Vandaag kennen we hem vooral als auteur van de Kindertotenlieder die door Gustav Mahler op muziek werden gezet. Naast de Kindertotenlieder vertoonde Mahler echter ook nog vijf andere gedichten van Friedrich Rückert: de Rückert-Lieder. Thomas Hampson, die deze losse cyclus van min of meer zelfstandige liederen ooit opnam met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Leonard Bernstein, is hiervoor de gedroomde vertolker.

Beethovens Derde Symfonie vormt het scharnierpunt tussen twee belangrijke periodes in de muziekgeschiedenis: het classicisme en de romantiek. Met haar 50 minuten is ze maar liefst dubbel zo lang als de symfonieën van Mozart en Haydn. De Derde Symfonie is echter niet alleen omwille van haar vorm, maar vooral ook omwille van haar inhoud revolutionair. Enerzijds rechtte Beethoven na een zware persoonlijke crisis, teweeggebracht door zijn alsmaar toenemende doofheid, met deze symfonie – een overwinning van de geest op het lichaam – terug zijn rug. Anderzijds drukte hij in dit werk zijn bewondering uit voor Napoleon Bonaparte die zich aan het begin van de 19de eeuw opwierp als belichamer van de democratische en anti-monarchistische idealen van de Franse revolutie. Wanneer Napoleon zich echter een paar jaar later tot keizer liet kronen, verscheurde Beethoven in een vlaag van teleurstelling en woede het titelblad van zijn symfonie. Uiteindelijk liet hij het werk publiceren met als ondertitel “Sinfonia eroica, composta per festeggiare il sovvenire di un grand’uomo” (heroïsche symfonie, gecomponeerd om het aandenken van een groot man te vieren).


Concert van het Duitse Voorzitterschap ter herdenking van de val van de Berlijnse Muur


David Afkham, dirigent

Thomas Hampson, bariton

Artiesten

David Afkham

David Afkham has just been announced as Chief Conductor and Artistic Director of the Orquestra y Coro Nacional de España from September 2019.

Thomas Hampson

Thomas Hampson, America’s foremost baritone, has received international honors and awards for his captivating artistry and cultural leadership.