Stanislav Kochanovsky

vr 20.03.20 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46 – 38 – 24 – 10

Paweł Łukaszewski, Ego sum pastor bonus

Henryk Mikołąj Górecki, Totus tuus

Witold Lutoslawski, Concerto for orchestra

Sergei Rachmaninoff, De klokken, op. 35   

BELLS OF INFERNO

Elke reiziger die door Polen reist, merkt op dat het land lange tijd in de ban was van religie. Deze culturele bagage heeft ook het werk van verschillende musici sterk beïnvloed. Zo componeerde Paweł Łukaszewski Ego som pastor bonus (“Ik ben een goede priester”). Witold Lutoslawski gaf de voorkeur aan plechtigere tonen in zijn Concerto for Orchestra. Ook Henryk Mikołaj Górecki gaat de spirituele tour op Totus Tuus, of “Geheel de uwe (Maria)” in het Nederlands.

In dit concert horen we eveneens ‘the Bells’ een werk van Rachmaninoff. Een studente van de componist schreef hem anoniem een brief met de suggestie het gelijknamige gedicht van Edgar Allen Poe op muziek te zetten. In het gedicht wordt het geluid van verschillende klokken beschreven, van lichte zilveren belletjes tot zware ijzeren kolossen, wat vaak wordt geïnterpreteerd als een metafoor voor het leven. Rachmaninoff brengt dit klokkengelui tot leven in zijn compositie, bij ons gespeeld onder leiding van dirigent Stanislav Kochanovski.

In het kader van Klarafestival.

De a capella koor werken (Lukaszewski en Gorecki) worden geregisseerd door de koorleider van NFM Wrocław Philharmonic Choir, Agnieszka Franków-Żelaznyer.

Artiesten

Stanislav Kochanovsky

Stanislav Kochanovsky was born and studied in St.