Radulovic & Khachaturian / Holst The Planets

vr 26.02.21 20:00
BOZAR

Carl Nielsen, Helios ouverture, op. 17 (26/02)

Aram Khatchaturian, Concerto voor viool en orkest in d

Gustave Holst, The Planets

Muziek der sferen

De Helios ouverture van de Deense componist Carl Nielsen is een vertoning van de wijze waarop de zon op en onder gaat boven de Egeïsche Zee. Carl Nielsens vrouw, de bekende beeldhouwster Anne Marie Brodersen, had in 1903 een beurs gekregen die haar in staat stelde om naar Athene te reizen en daar kopieën te maken van de bas-reliëfs en standbeelden in het Acropolismuseum. Carl Nielsen, zelf in archeologie geïnteresseerd, bezocht haar en werd tijdens enkele wandelingen gefascineerd door het lichtspel boven de Egeïsche Zee. De ontzettend fijngevoelig geïnstrumenteerde Helios ouverture is vandaag Carl Nielsens meest gespeelde werk.

Aram Khachaturian behoort samen met Dmitri Shostakovich en Sergei Prokofiev tot de drie belangrijkste componisten van de Sovjetperiode. Geboren in Armenië, verhuisde hij op 18-jarige leeftijd naar Moskou. Zijn Vioolconcerto, gecomponeerd in nauwe samenwerking met de beroemde violist (en legendarische winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd) David Oistrach, is sterk beïnvloed door Armeense volksmuziek en bezit een ongelofelijk melodieus karakter.

Na van een vriend een inleiding te hebben gekregen tot de astrologie, raakte de Britse componist Gustav Holst zo enthousiast over het verband tussen de stand van de hemellichamen en het lot van de mensen op aarde, dat hij besloot hieraan een grootschalig orkestwerk te wijden. Zijn intussen immens populair geworden compositie The Planets gaat voor elk van de zeven planeten van ons zonnestelsel na wat hun invloed is op de menselijke psyche. Net zoals bij de Helios ouverture van Carl Nielsen valt ook hier de kleurrijke instrumentatie op.

In het kader van het Ostbelgienfestival (27/02/2021)

 

Josep Vicent, dirigent

Nemanja Radulovic, viool

Brussels Chamber Choir

Artiesten

Josep Vicent

Since 2015, Josep Vicent is Artistic and Music Director at the ADDA Auditorium in Spain.

Nemanja Radulovic

Winner of the 2015 Echo Klassik Award for Newcomer of the Year, Serbian-French violinist Nemanja Radulović has taken the classical music world by storm with his thrilling virtuosity, depth of expre

Brussels Chamber Choir

Het Brussels Chamber Choir werd opgericht in 2007 door Helen Cassano en andere studenten van het Koninklijk Conservatorium Brussel.