Rachmaninov festival - Latvian Radio Choir

Bozar
Brussel
za 04.02.23 20:00
Tarief los ticket
€ 10 - 12 - 20 - 30 - 40

Sergei Rachmaninov, All-Night Vigil (Vespers), Op. 37

Pēteris Vasks, Our Mother’s Names

Ēriks Ešenvalds, A Drop in the Ocean

Naast in het schrijven van werken voor piano en orkest blonk Rachmaninov ook uit in het componeren van a capella koormuziek. Zijn Vespers staan bekend als de grootste muzikale verwezenlijking van de Russisch-orthodoxe kerkmuziek en doorstaan met glans de vergelijking met Rooms-Katholieke evenknieën als Bachs Hohe Messe en Beethovens Missa Solemnis. Twee jaar voor het uitbreken van de Russische Revolutie gecomponeerd (waarna liturgische muziek werd verboden), symboliseren Rachmaninovs Vespers ook het einde van een tijdperk.

Belangrijke feesten van de Russisch-Orthodoxe Kerk werden voorafgegaan door een nachtwake. ’s Avonds werden vespers gebeden, en in de vroege ochtend metten. Het zijn die gebeden die Rachmaninov op muziek zette. In de eerste zes gezangen (uitgaande van vesperteksten) wordt een oproep tot boete en bezinning gedaan. De daarop volgende negen gezangen (uitgaande van mettenteksten) vormen een jubelende viering van de verrijzenis. Inktzwarte grafstemmen en etherische sopranen houden elkaar in evenwicht: troost en verstilling is het resultaat.

Het wereldberoemde Lets Radiokoor onder leiding van de al even legendarische dirigent Sigvards Klava brengt daarnaast ook nog koorwerk van de Letse hedendaagse componisten Pēteris Vasks (°1946) en Ēriks Ešenvalds (°1977).  Van deze laatste weerklinkt A Drop in the Ocean, een a capella-lied gebaseerd op een uitspraak van Moeder Theresa: “All my work is just a drop in the ocean”.

 

Sigvards Kļava, dirigent
Latvian Radio Choir, vocal ensemble