Rachmaninov festival - Duo²

Bozar
Brussel
zo 05.02.23 11:00
Tarief los ticket
€ 14

Sergei Rachmaninov, Russian Rhapsody

Igor Stravinsky, 3 Movements from Petrushka (arr. V. Babin for 2 pianos)

Alexander Skryabin, Fantasy for 2 Pianos

Sergei Rachmaninov, Suite No. 1 for 2 Pianos in G Minor, Op. 5

De Japanse pianiste Kanako Ninomiya en de Servische pianiste Sara Vujadinović ontmoetten elkaar in Brussel, waar ze in 2016 hun eigen pianoduo oprichtten. In dit concert brengen ze naast twee vroege werken van Rachmaninov ook nog muziek van twee tijds- en landgenoten: Stravinsky en Skrjabin.

Rachmaninov componeerde zijn Russische Rapsodie op 18-jarige leeftijd toen hij nog aan het Conservatorium van Moskou studeerde. Twee jaar later schreef hij de Suite nr. 1 voor 2 piano’s. Dit werk in vier delen, opgedragen aan Tchaikovsky, is gebaseerd op gedichten van achtereenvolgens Mikhail Lermontov (deel 1: Barcarolle), Lord Byron (deel 2: La nuit … L’amour …), Fyodor Tyutchev (deel 3: Les larmes) en Aleksey Khomyakov (deel 4: Pâques). Klankimitaties van de klokken die Rachmaninov tijdens zijn prille jeugd in Novgorod had horen luiden worden in het laatste deel vermengd met fragmenten uit Russisch-Orthodoxe gezangen die de verrijzenis van Christus thematiseren.

Waar Rachmaninov in de romantische traditie bleef werken, daar verkende de negen jaar jongere Stravinsky nieuwe oorden. In samenwerking met de impresario Sergei Diaghilev schreef hij aan het begin van de 20ste eeuw een reeks balletten die de muziekwereld op hun kop zetten. Petrushka was na L’oiseau de feu en voor Le sacre du printemps het tweede grote ballet van Stravinsky. Drie mysterieus tot leven gewekte poppen (Petruchka zelf, de Ballerina en de Moor) raken in dit ballet in een passionele liefdesstrijd verwikkeld waarbij Petrushka uiteindelijk het onderspit delft. Van de Russisch-symbolistische componist Aleksandr Skrjabin, één jaar ouder dan Rachmaninov, speelt Duo² daarnaast de Fantasie in la klein.

 

Duo², ensemble
Kanako Ninomiya, piano
Sara Vujadinovic, piano