Prokofiev & Leif Ove Andsnes plays Beethoven

Bozar
Brussel
vr 08.09.23 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Ludwig van Beethoven, Piano Concerto No. 5 in E-flat major, Op. 73, “Emperor”
Wim Henderickx, Rejoice! (Hymn for New Times) (world premiere)
Sergei Prokofiev, War and Peace: Symphonic Suite (arr. by Christopher Palmer)

Sinds de Noorse sterpianist Leif Ove Andsnes zo’n tien jaar geleden alle pianoconcerti van Beethoven opnam voor het bekende label Sony Classics (The Beethoven Journey) wordt hij als een absolute Beethoven-autoriteit aanschouwd. Tijdens het openingsconcert speelt hij diens vijfde, laatste en misschien wel meest indrukwekkende concerto. Het zogenaamde ‘Keizersconcerto’ onderscheidt zich van Beethovens andere pianoconcerti door de fenomenale lengte, de heroïsche toon en het feit dat de pianopartij tot in de details is uitgeschreven. Beethoven componeerde dit werk, dat hij door zijn toenemende doofheid zelf nooit heeft kunnen uitvoeren, tussen “het tromgeroffel, kanongebulder en menselijk leed” dat de Fransen veroorzaakten toen ze onder leiding van Napoleon in 1809 Wenen belegerden.

Na de pauze van het openingsconcert brengt het Belgian National Orchestra een ode aan de recent overleden Wim Henderickx. Hij zou normaal gezien de huiscomponist worden van dit seizoen. Rejoice! (Hymn for New Times) is het eerste van enkele opdrachtwerken die het Belgian National Orchestra bij hem bestelde.

Toen de Duitsers in 1941 onverwacht de Sovjet-Unie aanvielen, herinnerde Sergei Prokofiev zich zijn plan om ooit een opera te componeren op basis van Oorlog en vrede, het magnus opus van Leo Tolstoj. Dat boek speelt zich af tegenover de historische achtergrond van Napoleons veldtocht naar Rusland. Prokofiev schreef op korte tijd een monumentaal werk in 13 scènes dat hij omwille van bezwaren van de Sovjetregering steeds weer moest herschrijven. Een volledige uitvoering van de vier uur lang durende opera, met maar liefst 72 personages, heeft Prokofiev zelf nooit meegemaakt. De symfonische suite die op het openingsconcert te horen is, werd in 1988 gearrangeerd door Christopher Palmer.

 

Antony Hermus, dirigent
Leif Ove Andsnes, piano

Artiesten

Antony Hermus

Antony Hermus was recently appointed Chief Conductor of the Belgian National Orchestra, starting an initial four-year term in September 2022 with a Designate year.

Leif Ove Andsnes