Hilary Hahn & Brahms - Inaugural concert Antony Hermus new chief conductor

Bozar
Brussel
vr 09.09.22 20:00
Tarief los ticket
€ 64 - 50 - 36 - 18
Kultur Konferenz und Messezentrum Triangel Sankt-Vith
Luik
za 10.09.22 20:00
Tarief los ticket
€34 - 32 - 30

Wim Henderickx, Pulses of the Earth
Johannes Brahms, Concerto, Violin, Op. 77, D major
Hector Berlioz, Symphonie fantastique, Op. 14

Pulses of the Earth van de Antwerpse componist Wim Henderickx thematiseert het ongrijpbare en het bovennatuurlijke. Het is een erg ritmische compositie die toewerkt naar een enorme climax in het laatste deel: een vulkaanuitbarsting waarbij de muzikanten niet alleen spelen maar het ook uitroepen. De obsessieve en directe muziek vertegenwoordigt een ritueel waarin Moeder Aarde en de kracht van de natuurelementen een centrale rol krijgen toebedeeld. Rijk aan contrasten in de orkestratie vormt Pulses of the Earth één grote zoektocht naar kracht en kleur.

Stervioliste Hilary Hahn voert daarna het Vioolconcerto van Brahms uit. Alhoewel aanvankelijk onspeelbaar geacht (“dit is geen concerto voor de viool, maar tegen de viool” – Hans von Bülow), geniet dit werk vandaag een bijzondere plaats in het hart van heel wat solisten en dirigenten.

De Symphonie fantastique van de Franse componist Hector Berlioz is misschien wel het belangrijkste orkestwerk uit de 19de eeuw. De symfonie bestaat – net als een klassiek drama – uit vijf delen en vertelt het verhaal van een jonge toonkunstenaar wiens liefde niet wordt beantwoord. Opiumdromen laten hem, na een onbevredigende pastorale idylle, in een woeste menigte naar een schavot marcheren. Na het vallen van de bijl vindt hij zichzelf terug op een heksensabbat. De vrouw op wie de jonge kunstenaar verliefd is, krijgt een muzikaal motief toegewezen (‘idee fixe’) dat in alle delen van de symfonie weerklinkt. Hiermee legde Berlioz de basis voor het Wagneriaanse Leitmotiv. De inspiratie voor de Symfonie fantastique vond Berlioz in zijn eigen biografie. Jarenlang probeerde hij immers de liefde te winnen van Harriet Smithson, een Ierse actrice en Shakespeare-vertolkster.

 

Antony Hermus, dirigent
Hilary Hahn, viool

Artiesten

Antony Hermus

Antony Hermus was recently appointed Chief Conductor of the Belgian National Orchestra, starting an initial four-year term in September 2022 with a Designate year.

Hilary Hahn

Three-time Grammy Award-winning violinist Hilary Hahn melds expressive musicality and technical expertise with a diverse repertoire guided by artistic curiosity.