Nieuw seizoen 2018-2019

do 31.05.18 00:00

In dit nieuwe seizoen 2018-2019 van het Belgian National Orchestra vertellen we meer dan ooit muzikale verhalen. Muziek omwille van de excellente muziek zelf zeker en vast maar vooral ook muziek over wat de mens eigen is.  In dit seizoen zoomen we in op de soms donkere kant van het menselijk handelen met als een van de grote hoogtepunten de landelijke tournee ter herdenking van het einde van de eerste wereldoorlog.

De visuele metafoor waarmee de seizoenlange reis aangaan is het wereld beroemde schilderij van Bosch “De tuin der lusten”

Donkere wolken pakken zich samen boven de aarde. Een voorafschaduwing van de Zondeval. In gesloten toestand toont de triptiek van Jheronimus Bosch ons de derde dag van de schepping. Eens de panelen geopend zijn komt een wonderbaarlijke Tuin der Lusten tot leven. Laat uw ogen glijden langs de frivole voorstellingen en groteske scènes. Met een grote virtuositeit verkent Bosch de zonden van de mens…Want wee de dromer die zich laat verleiden door zijn lusten. Sinistere wezens zullen de zondaar genadeloos sarren in dit Boschiaanse universum.

De symfonische kunstmuziek vertelt en becommentarieert in een rijk repertoire de menselijke drijfveren en passies. Wat ons stuwt, wat ons prikkelt en verwart, kortom — onze menselijke deugden én ondeugden door de eeuwen heen — worden weerspiegeld in de rijkdom van melodieën, kleuren en vormen die we u laten ontdekken in deze brochure en volgens seizoen in de concertzaal.

Componisten laten zich in hun werk leiden door hun grondige observaties, door waarden en emoties— ze reageren op de belangrijke politieke gebeurtenissen uit hun tijd, rebelleren tegen de onderdrukking of verklanken het universele goed en kwaad van de mens. Naast de mijlpalen uit de muziekgeschiedenis van de 20e eeuw zult u ook in het seizoen 18/19 verborgen schatten vinden bij het Belgian National Orchestra. We moedigen u aan de vruchten te plukken: neem een kijkje in onze spreekwoordelijke Tuin der lusten en kom vooral luisteren naar de verklankte boodschappen van de grootmeesters van de symfonische muziek. De droom van hoop op een mooie, betere wereld is het licht dat schijnt achter de dikwijls duistere wolken van het aardse leven.

Hans Waege

 

Ontdek hier onze nieuwe seizoenbrochure.