Nielsen 4 Maria João Pires plays Beethoven

Bozar
Brussel
vr 15.12.23 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Bechara El-Khoury, Grand poème Alpestre pour cor et orchestre (world premiere)
Ludwig van Beethoven, Piano Concerto No. 4 in G major, Op. 58
Carl Nielsen, Symphony No. 4, Op. 29, FS 76, “The Inextinguishable”


THE BELGIAN NATIONAL ORCHESTRA INVITES
THE ORCHESTRE NATIONAL DE LYON
 

Voor dit uitwisselingsconcert komt het Orchestre National de Lyon naar Bozar. Onder leiding van de Deens-Israëlische dirigent Nikolaj Szeps-Znaider, sinds seizoen 2020-’21 chef-dirigent van het Orchestre National de Lyon, waagt hoornist Guillaume Tétu zich aan een nieuw werk van de Frans-Libanese componist Bechara El-Khoury. Dat draagt als titel Grand poème Alpestre pour cor et orchestre.

Zijn Vierde pianoconcerto liet Beethoven in december 1808 in première gaan aan het einde van een urenlang durend mammoetconcert in het Theater an der Wien. Andere werken die op het programma stonden waren onder andere de Vijfde en Zesde symfonie, delen uit zijn Mis in C en enkele concertaria’s. De tweede beweging het Andante, zou geïnspireerd zijn door de Orpheuslegende: aan de poorten van de onderwereld gaan de furiën (het orkest) wild tekeer tegen de door liefdespijnen getergde zanger (de piano) die uiteindelijk de overwinning behaalt.

Het Orchestre National de Lyon sluit dit concert af met de Vierde symfonie van de Deense componist Carl Nielsen. Hij schreef dit werk tijdens de Eerste Wereldoorlog en gaf het als ondertitel ‘Het onuitblusbare’ mee. Daarmee verwees hij naar de wil tot leven, een onstuitbare levenskracht die de hele wereld doordesemt en die zich – zelfs door een gruwelijke wereldoorlog – niet laat blussen. Zoete momenten en plotse woede-uitbarstingen wisselen elkaar op abrupte wijze af in misschien wel Carl Nielsens meest dramatische werk. Indrukwekkend is vooral de vierde en laatste beweging waarbij twee paukenisten, de ene links en de andere rechts van het orkest opgesteld, agressief met elkaar in duel gaan. Op het einde wordt de wil tot leven glorieus bevestigd.

 

Nikolaj Szeps-Znaider, dirigent
Maria João Pires, piano
Guillaume Tétu, hoorn
Orchestre National de Lyon

Artiesten

Nikolaj Szeps-Znaider

After an acclaimed first year at the helm, Nikolaj Szeps-Znaiders continues his Music Directorship of the Orchestre National de Lyon.

Maria João Pires

Born in 1944 in Lisbon, Maria João Pires gave her first public performance at the age of 4 and began her studies of music and piano with Campos Coelho and Francine Benoît, continuing later in Germa

Guillaume Tétu

Cor solo de l’Orchestre national de Lyon depuis 2009, Guillaume Tétu se consacre en parallèle à une active carrière de chambriste et soliste.