Mørk & Schumann

vr 25.09.20 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46, 38, 24, 10
za 26.09.20 20:00
Cultuurcentrum Hasselt
zo 27.09.20 15:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46, 38, 24, 10

Richard Dubugnon, Kamer symfonie nr. 2

Robert Schumann, Concerto voor cello en orkest in a, op. 129

Maurice Ravel, Pavane pour une infante défunte

Joseph Haydn, Symfonie nr. 103 in Es "Paukenwirbel"

Symfonische kamermuziek

De Zwitserse componist Richard Dubugnon – een rijzende ster in de wereld van de hedendaagse klassieke muziek – wordt soms ‘de zoon van Ravel en Prokofjev’ genoemd. Franse en Russische invloeden vloeien samen in zijn lyrische stijl en kleurrijke orkestraties. Dubugnons Tweede kamersymfonie is nu voor het eerst in België te horen.

Minstens even intiem klinkt Robert Schumanns Celloconcerto, dat al te grote virtuositeit schuwt en volop inzet op warme lyriek. Robert Schumann koesterde een bijzondere affiniteit voor de cello en begon het instrument zelf te bespelen nadat hij door een blessure aan zijn rechterhand de piano noodgedwongen moest opgeven.

Maurice Ravel componeerde de Pavane pour une infante défunte in een tijd waarin men nostalgisch terugkeek naar het Spanje van de 16de eeuw. De term ‘infant’ werd toen gebruikt om te verwijzen naar kinderen van Spaanse monarchen en duikt onder andere op in titels van schilderijen van Velázquez. Ravel componeerde zijn Pavane oorspronkelijk voor de piano, maar orkestreerde dit kleine en ontroerende werkje later ook voor groot orkest.

In een seizoen met als titel ‘RHYTHM!’ mag Joseph Haydns zogenaamde Roffelsymfonie niet ontbreken. Na ontslagen te zijn aan het hof van de Esterházy’s, ondernam Haydn aan het einde van zijn leven als vrije kunstenaar enkele concertreizen naar Londen. Deze resulteerden in twaalf Londense symfonieën, waarvan de Roffelsymfonie – die begint met een lange paukenroffel – de voorlaatste was.

 

Roberto González-Monjas, dirigent

Truls Mørk, cello