Montero & Shostakovich / Debussy Images

vr 16.10.20 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46, 38, 24, 10

Kaija Anneli Saariaho, Lanterna Magica (Belgian Premiere)

Dmitri Shostakovitch, Concerto voor piano en orkest nr. 1 in c, op. 35

Claude Debussy, Images

Toverlantaarn

De gevierde Finse componiste Kaija Saariaho speelt in haar compositie Laterna Magica met verschillende tempi die elk verschillende parameters belichten. Snelle tempi benadrukken ritmische continuïteit, terwijl trage tempi de aandacht vestigen op specifieke klankkleuren. Symbool voor dit proces staat de laterna magica: een toestel dat in staat was om bewegende beelden te projecteren. Naarmate je sneller aan de hendel draait, maken individuele beelden plaats voor een continue beweging. Kaija Saariaho componeerde Laterna Magica tijdens het lezen van de gelijknamige autobiografie van de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman. De woorden die de orkestleden fluisteren, zijn de termen waarmee Ingmar Bergman het licht in zijn films beschrijft.

Het Concerto in c voor piano, trompet en strijkers van de jonge Shostakovich is een vrolijk dubbelconcerto in neobarokke stijl waarbij de trompet een even belangrijke rol toegewezen krijgt als de piano. Nog onbezwaard door zijn latere aanvaringen met het Sovjetregime, laat Shostakovich de trompet de piano steeds weer op spottende wijze interrumperen.

Een kwarteeuw vroeger schreef Claude Debussy zijn Images pour orchestre. Het tweede deel van dit driedelige werk, getiteld Iberia, is zonder twijfel het beroemdste. Debussy, begeesterd door het bijwonen van een stierengevecht, schildert hierin een uiterst treffend muzikaal beeld van Spanje. “Onbegrijpelijk dat deze Fransman, die Spanje slechts eenmaal bezocht, op zo’n meesterlijke wijze de Spaanse folklore heeft weten te etaleren”, schreef de Spaanse componist Manuel de Falla.

 

Dalia Stasevska, dirigent

Gabriela Montero, piano

Lucienne Renaudin Vary, trompet

Artiesten

Dalia Stasevska

Dalia Stasevska’s charismatic and dynamic musicianship has established her as a conductor of exceptional versatility.

Gabriela Montero

Gabriela Montero’s visionary interpretations and unique compositional gifts have garnered her critical acclaim and a devoted following on the world stage.

Lucienne Renaudin Vary

Winner in the ‘Révélation’ category of the Victoires de la Musique Classique 2016, French trumpeter Lucienne Renaudin Vary was described as a “trumpet sensation” by the Classical KDFC radio.