Lise de la Salle & Gerschwin / Saint-Saëns Organ Symphony

vr 11.12.20 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46, 38, 24, 10

Manuel De Falla, El sombrero de tres picos  Suites 1 & 2 

George Gershwin, Concerto voor piano en orkest in F

Camille Saint-Saëns, Symfonie nr. 3 in c, op. 78

Muzikale cross-overs

El sombrero de tres picos (De driepuntige hoed) is een ballet van de Spaanse componist Manuel de Falla dat op initiatief van Sergej Diaghilev door de Ballets Russes in Londen werd opgevoerd in een decor en met kostuums van Pablo Picasso. De hoofdpersonages van het ballet zijn een molenaar, diens mooie vrouw en een hoogwaardigheidsbekleder die de molenaarsvrouw probeert te verleiden. Na de première distilleerde Manuel de Falla uit het ballet twee orkestrale suites die qua muzikale kwaliteit kunnen wedijveren met Stravinsky’s Petroesjka.

De Amerikaanse componist George Gershwin staat bekend om zijn fascinerende mix tussen jazz en vroeg 20ste-eeuwse klassieke muziek. Na het ongelofelijk succesvolle Rhapsody in Blue – zijn eerste serieuze compositie – kreeg hij van het New York Philharmonic Orchestra de opdracht om een pianoconcert te schrijven. Geheel in zijn eigen stijl, schreef Gershwin een concerto waarvan het eerste deel gestructureerd wordt door het typische ritme van de charleston, waarvan het tweede deel de invloed uitademt van de Amerikaanse blues en waarvan het derde deel bestaat uit een orgie aan wilde ritmes die de luisteraar geen seconde rust gunnen.

In de jaren 1880 werd Camille Saint-Saëns in Engeland geroemd als de grootste nog levende Franse componist. Op vraag van de Royal Philharmonic Society schreef hij zijn Derde symfonie. In deze compositie valt vooral het ingenieuze gebruik van toetsinstrumenten op: naast de piano (die zowel twee als vierhandig wordt bespeeld) speelt ook het orgel een uitermate belangrijke rol. Camille Saint-Saëns droeg de Derde symfonie op aan zijn pas overleden vriend Franz Liszt en baseerde zijn muzikaal materiaal op de gregoriaanse melodie van het Dies irae, de sequens uit de dodenliturgie.

 

Beste muziekliefhebber, als u onze brochure heeft gelezen, heeft u waarschijnlijk gemerkt dat er een concert in het cultuurcentrum van Deinze had moeten plaatsvinden. Helaas zal deze voorstelling om economische redenen in verband met Covid-19 dit seizoen niet kunnen plaatsvinden. Wij houden u op de hoogte van het mogelijke uitstel.

De voorstelling in BOZAR blijft zeer actueel. Koop uw tickets nu door op de bovenstaande link te klikken.

We kijken er naar uit om u te verwelkomen,

Het team van het Belgian National Orchestra

 

Kazuki Yamada, dirigent

Lise de la Salle, piano

Artiesten

Kazuki Yamada

Kazuki Yamada is Principal Conductor and Artistic Director of Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, and has been appointed Principal Guest Conductor of the City of Birmingham Symphony Orchestra,

Lise de la Salle

A career of already over 15 years, award-winning Naïve recordings, international concert appearances – Lise de la Salle has established herself as one of today's exciting young artists and as a mus