Khachatryan plays Schumann

Bozar
Brussel
vr 29.03.24 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12
Palais des Beaux-Arts de Charleroi
Henegouwen
za 30.03.24 20:00

Sofia Gubaidulina, Das Gastmahl während der Pest
Robert Schumann, Violin Concerto in D minor, WoO 23
Sergei Prokofiev, Romeo and Juliet, Op. 64 (selection)

De intussen 92-jarige Tataars- Russische componiste Sofia Gubaidulina groeide op onder Stalin, werd bij haar eindexamen compositie in Moskou bemoedigend toegesproken door Shostakovich en woont sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie als een soort van kluizenaar in de buurt van Hamburg. De titel van haar orkestcompositie Das Gastmahl während der Pest (2006) verwijst naar het gelijknamige drama van Pushkin. In dat toneelstuk, dat zich afspeelt tijdens de Londense pestepidemie van 1665, viert een vrolijk gezelschap het leven met een schitterend banket. Daarbij laten ze zich niet uit het lood slaan door passerende lijkwagens en een moraliserende pastoor.

Het laatste orkestwerk van Robert Schumann was een Vioolconcerto in re klein. Dit ging echter pas in 1937 in première, na meer dan 80 jaar vergeten te zijn geweest. Na de dood van Schumann hadden zijn vrouw Clara en Joseph Joachim, de violist voor wie het concerto werd geschreven, geoordeeld dat het werk te veel sporen bevatte van Schumanns krankzinnigheid om het nog te kunnen publiceren. Ondertussen is het concerto echter gerehabiliteerd, met talrijke opnames en wereldwijde opvoeringen. In dit concert wordt het gebracht door de Armeense violist Sergey Khachatryan, de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2005 die zich de voorbije jaren ontpopte tot een echte publiekslieveling.

Toen Sergei Prokofiev in 1934 begon met het schrijven van zijn Romeo en Julia, kon hij niet vermoeden hoe moeilijk het zou worden om dit ballet uiteindelijk opgevoerd te krijgen. Aangezien de Sovjetautoriteiten moeilijk deden en theaters hem meermaals in de  kou lieten staan, besliste Prokofiev na een aantal jaren om de muzikale hoogtepunten van de meer dan twee uur durende partituur te bundelen in drie symfonische suites. Zo kon hij in afwachting van een scenische uitvoering zijn muziek alvast verspreiden. Het Belgian National Orchestra onder leiding van chefdirigent Antony Hermus speelt delen uit alle drie de symfonische suites.

 

Michael Schønwandt, dirigent
Sergey Khachatryan, viool

Artiesten

Sergey Khachatryan

Born in Yerevan, Armenia, Sergey Khachatryan won First Prize at the VIII International Jean Sibelius Competition in Helsinki in 2000, becoming the youngest ever winner in the history of the competi