Karthaüser & Mozart / Dvořák 6

RTBF - Musiq3
ma 29.03.21 20:00

Wolfgang Amadeus Mozart, Figaro Overture

Wolfgang Amadeus Mozart, Alma grande e nobil core, KV. 578

Wolfgang Amadeus Mozart, Basta, vincesti...Ah non lascarmi, no   K486a

Wolfgang Amadeus Mozart, Bella mia fiamma - Resta, oh cara, KV. 528

Antonin Dvořák, Symfonie nr. 6 in D, op. 60

De Belgische sopraan Sophie Karthäuser hoeft nauwelijks voorgesteld te worden: al meer dan 20 jaar staat ze bekend als een van de meest sublieme Mozartvertolksters die de Europese opera- en concertwereld rijk is. Samen met het Belgian National Orchestra en onder leiding van chef-dirigent Hugh Wolff voert ze drie Mozartaria’s uit.

Anti-Tsjechisch sentiment verhinderde de première van Antonín Dvořáks Zesde symfonie in Wenen, ook al was zij geschreven voor Hans Richter, chef-dirigent van de Wiener Philharmoniker. Groeiend nationalisme had Dvořák in een paar jaar tijd van een geaccultureerde Duitser veranderd in een Tsjech die een te grote concurrentie vormde voor de in Wenen heersende Germaanse cultuur. Na een uiterst succesvolle première in Praag won Dvořáks Zesde symfonie in de rest van Europa echter snel aan populariteit. Velen lieten zich bekoren door de uitgebalanceerde mix tussen het modernisme van Liszt en Wagner, het conservatisme van Brahms en heel wat Tsjechische volkselementen (zoals het gebruik van een Boheemse dans, de furiant, in de derde beweging).

Hugh Wolff, dirigent

Sophie Karthäuser, sopraan

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S