The Jungle

Bozar
Brussel
vr 28.03.25 20:00
Tarief los ticket
€ 68 - 19

Wynton Marsalis, Violin Concerto in D major (Belgian premiere)
Wynton Marsalis, Symphony No. 4, "The Jungle” (Belgian premiere)

 

INTRODUCTION

Verrijk je concertervaring met een inleiding in de Henry Le Boeufzaal van Bozar! De inleiding start om 19u en is gratis op vertoon van je concertticket.

 

NICOLA BENEDETTI PLAYS MARSALIS 

De Amerikaanse legende Wynton Marsalis staat niet alleen bekend als trompetvirtuoos, bandleader en componist, maar daarnaast ook als een hartstochtelijk pleitbezorger van de Amerikaanse cultuur. Als eerste muzikant ooit won hij verschillende Grammy Awards in zowel de categorie jazz als klassieke muziek.

Op vraag van, en in samenwerking met de wereldberoemde Schotse violiste Nicola Benedetti componeerde Wynton Marsalis een tiental jaar geleden een vierdelig vioolconcerto. De eerste beweging start zacht en dromend, maar het duurt niet lang vooraleer de droom omslaat in een nachtmerrie – en eindigt met een mars uit lang vervlogen tijden. Het daaropvolgende scherzo is bijzonder woest en doet aan Prokofiev denken. Na een blues-achtig, intens treurig derde deel volgt een Amerikaans-rurale finale die bruist van de optimistische levensenergie.

De titel van Marsalis’ Vierde symfonie “The Jungle”, refereert naar New York City, ‘s werelds meest organische, dichtbevolkte en kosmopolitische metropool. Jazz, blues, big band en klassieke muziek spannen in dit één uur durende werk samen om in zes delen een uiterst levendig portret te schetsen van de culturele en menselijke activiteiten in New York City. Het Belgian National Orchestra onder leiding van David Robertson wordt voor de uitvoering van deze symfonie bijgestaan door de muzikanten van Jazz at Lincoln Center Orchestra, de New Yorkse big band van Wynton Marsalis.

 

David Robertson, dirigent
Nicola Benedetti, viool
Belgian National Orchestra and Jazz at Lincoln Center Orchestra

 

In samenwerking met Klarafestival en Jazz at Lincoln Center Orchestra.

 

© Craig Gibson