James Feddeck, Esther Yoo (viool) & Miguel da Silva (altviool)

zo 23.09.18 15:00
BOZAR
Tarief los ticket
€46 – €38 – €24 – €10

Arnold Schoenberg, Verklärte Nacht, op. 4 (1943 version)

Wolfgang Amadeus Mozart, Sinfonia concertante in Es-Dur, KV. 364

Richard Strauss, Don Juan, op. 20

Verboden vruchten

Wandelend door een koud en kil woud onthult ze haar grootste geheim aan hem: Ik draag een kind, en niet van jou”. Verklärte Nacht (1943), naar een modernistisch gedicht van Richard Dehmel, oversteeg niet alleen door zijn gewaagde inhoud maar ook door Schoenbergs vernieuwende muziektaal de conventies van het Weense publiek. Twee mensen smelten samen, de nacht transformeert.

Onder het licht van de maan zetten viool en altviool in Mozarts Sinfonia concertante (1779) het liefdesspel voort. Violiste Esther Yoo (laureaat Koningin Elizabethwedstrijd) debuteerde vorig seizoen bij het Nationaal Orkest, de altviool wordt bespeeld door Miguel da Silva, sinds 2014 Master in Residence in de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Don Juan was een groots succes, het stuk klonk magisch en aan het eind brak een stormachtig applaus los,” schreef de jonge Strauss (24) zijn vader na afloop van de première. De versierder maakt zijn entree met vier ronkende hoorns. Vervolgens reiken klarinet, fagot en hoorn de Spaanse macho fijnbesnaarde liefdesthema’s aan waarmee hij onschuldige meisjes om de tuin weet te leiden.

Artiesten

James Feddeck

Born in New York and a graduate of Oberlin Conservatory, James Feddeck is a winner of the Solti Conducting Award, the Aspen Conducting Prize, and is a former Assistant Conductor of The Cleveland Or

Esther Yoo

Esther Yoo, the young American-Korean violinist, is the first ever Artist-in-Residence with the Royal Philharmonic Orchestra – a year long residency starting in 2018.

Miguel da Silva

Miguel da Silva begint op erg prille leeftijd te studeren aan het Conservatoire National de Région de Reims, zijn geboortestad.