Hugh Wolff & Steven Isserlis (cello)

za 27.01.18 20:00
Cultuurcentrum Hasselt
Tarief los ticket
€ 24,00
zo 28.01.18 15:00
BOZAR
Tarief los ticket
€46 – €38 – €24 – €10

Charles Ives, The Unanswered Question
Joseph Haydn, Konzert für Violoncello un Orkest no. 2 in D-Dur, Hob.VIIb:2 
Richard Strauss, Also sprach Zarathustra, op. 30

Veel symfonische avonden zijn al een belevenis op zich, maar deze avond is uniek.

Also sprach Zarathustra is eerst en vooral een boek van Friedrich Nietzsche. Daarin staat Zarathustra symbool voor een absolute scheiding tussen goed en kwaad. Nietzsche laat Zarathustra terugkeren om de übermensch te prediken, die de menselijke onverantwoordelijkheid begrijpt en een uitgeleefde moraal ten grave draagt.

Richard Strauss baseerde zich aan het einde van de 19de eeuw op dit boek. Dit symfonische gedicht werd wereldberoemd toen het begin, Sonnenaufgang, door Stanley Kubrick gebruikt werd in de openingsscène van de film 2001: A space odyssey. Ook Elvis Presley gebruikte deze introductie tijdens de opening van diverse concerten. Zelfs Prince schreef het nummer Also sprach Zarathustra.

October van Sjostakovitsj is eveneens een symfonisch gedicht. De Russische componist schreef het voor de 50ste verjaardag van de Oktoberrevolutie in 1917. In de stormachtige muziek is twijfel te horen over zijn toewijding aan het communisme. Het hoofdthema van het Allegro is gebaseerd op een lied dat hij voor filmmuziek had gebruikt.

Energiek, eclectisch en enthousiast: drie woorden die cellist Steven Isserlis perfect vatten. Geroemd om zijn zin voor avontuur, zijn humor en zijn toegankelijke, onopgesmukte interpretaties speelt hij het meest uiteenlopende repertoire, vanavond het wondermooie Celloconcerto van Dvořák.

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S