Hugh Wolff, Mischa Maisky (cello), Ilker Arcayürek (tenor) & Octopus (mannen koor)

vr 22.03.19 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€46 – €38 – €24 – €10

Hans Werner Henze, Le fils de l'air : Erlkonig

Piotr Tchaikovsky, Variaties over een rococo thema, op. 33, TH 57 (version Fitzenhagen)

Franz Liszt, Eine Faust-Symphonie

In het kader van het Klarafestival

Het duivelspact

Het kwaad heeft dit jaar het Klarafestival in zijn greep. Het festival stapt in de sporen van dokter Faust en legt zijn ziel in handen van Mefistofeles. Honger naar alles omvattende kennis en ongehoorzaamheid spelen een sleutelrol in dit faustiaanse programma.

Franz Liszt nam Goethe’s Faust mee op al zijn reizen. In zijn Faust-symfonie (1857) schetst Liszt op geraffineerde wijze de portretten van de drie hoofdpersonages: dokter Faust zelf, zijn geliefde Gretchen, en Mefistofeles. Verblind door zijn lusten en ambities verkocht Faust zijn ziel aan de duivel. De verlossing komt door het eeuwig vrouwelijke — de zuiverheid van geest is immuun voor de verleidingen van de duivel. Bevrijd uit de greep van Mefistofeles leiden de engelen Faust naar het  Hemels Paradijs.

Mijn zoon, waarom verberg je zo bang je gezicht? Wanhopig probeert een vader zijn kind uit handen te houden van de Erlkönig (1996). De kwaadaardige Elfenkoning, als ware hij ontsnapt uit Schuberts gelijknamige lied gebaseerd op Goethes ballade, spreidt zijn tentakels uit over Hans Werner Henze’s sinistere compositie. Als we Tsjaikovski mogen geloven dan nam de duivel ook bezit van zijn Rococovariaties. Cellist Wilhelm Fitzhagen bracht zonder medeweten van de componist wijzigingen aan voor de première van 1877. Tsjaikovski was des duivels!

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S

Ilker Arcayürek

Voted into the top ten of a „new generation of rising stars“ and hailed for his „golden“ voice by Opera Now Magazine, Ilker Arcayürek is the winner of the 2016 Int

Octopus

Octopus is een veelzijdig ensemble dat naar buiten treedt in wisselende bezettingen van 24 tot 80 zangers onder de vorm van het Octopus Kamerkoor en het Octopus Symfonisch Koor.