Cristian Măcelaru & Andrei Ioniţă (cello)

vr 29.11.19 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46 – 38 – 24 – 10
zo 01.12.19 15:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46 – 38 – 24 – 10

Georges Enescu, Roemeense Rhapsody in A nr.1, op. 11

Edward Elgar, Concerto voor cello en orkest in e, op. 85

Sergei Prokofiev, Symfonie nr. 5 in Bes, op. 100

WEGEN NAAR EEN NIEUW BEGIN

In 1919 onderging Edward Elgar een operatie om zijn amandelen te laten verwijderen, destijds een gevaarlijke onderneming voor een man op leeftijd. Toen hij gelukkig weer bij bewustzijn kwam schreef hij de eerste melodieën voor zijn Cello Concerto. De jonge Roemeense cellist Andrei Ioniță brengt dit werk ten gehore, waarin de sterfelijkheid van de mens en de wanhoop die daarmee gepaard gaat weerklinkt. Elgar verwijst hiermee naar de Eerste Wereldoorlog, die nog maar net was afgelopen. De oorlog maakte een grote indruk op Elgar en hij componeerde vrijwel niets in deze jaren door de “verschrikkelijke schaduw” die over de wereld hing.

Prokofiev schreef zijn Vijfde Symfonie in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, hoewel uit zijn werk juist hoop spreekt. In dit werk bejubelt hij de “vrije en gelukkige mens – zijn kracht, zijn edelmoedigheid en de zuiverheid van zijn ziel.” In overeenstemming met Elgar echter, kwam het thema van deze symfonie ook tot hem vanuit het onbewuste: “Ik kan niet zeggen dat ik dit thema heb gekozen; het werd in mij geboren en moest zichzelf tot uiting brengen.” De avond wordt gedirigeerd door Cristian Măcelaru, die sinds kort chef is bij het WDR Sinfonieorchester in Keulen.


In het kader van Europalia

Artiesten
© Nikolaj Lund

Andrei Ioniţă

Born in 1994 in Bucharest, Andrei began taking piano lessons at the age of five and received his first cello lesson three years later.

Cristian Măcelaru

Newly appointed Chief Conductor Designate of the WDR Sinfonieorchester, Cristian Macelaru is one of the fast-rising stars of the conducting world.

© Nikolaj Lund