Collin Currie & Water Concerto / John Luther Adams Become Ocean

do 18.03.21 20:00
Het Concertgebouw Brugge

Michael Daugherty, UFO: V. Objects

Tan Dun, Water concerto

John Luther Adams, Become ocean (Belgian Premiere)

Over de zeeën

Michael Daugherty behoort tot de top-10 van meest gespeelde componisten. Een van zijn bekendste werken is UFO, een stuk dat besteld werd door het National Symphony Orchestra van Washington DC. Het is een heel bijzonder werk, want de solist moet op een onverwachte manier het podium betreden en zijn instrumenten op ongewone manieren bespelen. Van de vijf delen van de originele versie van UFO brengt het Belgian National Orchestra het laatste, ‘Objects’. Daarin bespeelt de solist vijf tomtoms, acht octobans, bongo’s, een drumstel, een ‘buitenaardse cimbaal’, drie ‘Splash’-cimbalen, diverse metalen voorwerpen, drie woodblocks, drie Latin cowbells, een mechanische sirene en een waterphone. Samen prikkelen ze de verbeelding en geven ze een idee hoe de ingewikkelde machinerie van een ruimteschip zou kunnen klinken.

De orkestratie van Water concerto van Tan Dun is ook heel zorgvuldig uitgekozen. In dit intieme werk duikt de componist in de herinneringen van zijn kindertijd en mengt hij allerlei kleuren. Uit zijn geheugen diept hij beelden op van oude vrouwen in Hunan die in de rivier hun wasgoed wassen. In 2007 vertelde Tan Dun in een interview dat hij de mooie klanken van het wassen tot leven wou wekken, net zoals het geluid van zwemmen, van dingen die in het water vallen, het geluid van dansend water, de klank van speels water, het klotsen van water. Zijn muziek ontvouwt voor de luisteraar een landschap vol betoverende schoonheid.

Om bij dezelfde thematiek te blijven, water dus, daalt het Belgian National Orchestra ook diep onder het wateroppervlak af met de compositie Become ocean van John Luther Adams. The New Yorker omschreef dit werk als ‘de mooiste apocalyps uit de muziekgeschiedenis’. Become ocean neemt het publiek mee naar
de diepzee. Tussen verontrustende wervelingen en stiltes in kan de luisteraar zich laten meevoeren door en hullen in de intrinsieke rust van deze symfonie. Die maakt trouwens deel uit van een cyclus die Adams rond de vier elementen heeft gecomponeerd. Volgens hem is de mens in staat het isolement en het cynisme van de moderne samenleving te overstijgen  door contact te zoeken met iets dat groter is dan hijzelf. Dit werk werd in 2014 bekroond met een Pulitzer en deze uitvoering gaat gepaard met een wereldpremière, want de muziek wordt vergezeld van een film van videokunstenaar Lillevan.

Het werk van Lillevan wordt u voorgesteld in World Premiere
In het kader van het Klara Festival

 

Joshua Weilerstein, dirigent

Collin Currie, percussie

Lillevan, video

Artiesten

Joshua Weilerstein

Joshua Weilerstein is the Artistic Director of the Orchestre de Chambre de Lausanne, where his contract has been extended until the end of the 2020/21 season.

Collin Currie

Colin Currie is as solo and chamber artist at the peak of his powers. Championing newmusic at the highest level, he is hailed as being "at the summit of percussion performance today" (Gramophone).