Christian Tetzlaff & Beethoven / Mahler 4

BOZAR
Brussel
vr 11.06.21 20:00
Tarief los ticket
€ 46, 38, 24, 10

Ludwig van Beethoven, Concerto voor viool en orkest in D, op. 61

Gustav Mahler, Symfonie nr. 4 in G

Een hemel vol violen

Vier zachte paukenslagen openen Beethovens enige Vioolconcerto. Volgens sommigen reflecteert het steeds terugkerende paukenmotief in de eerste beweging de euforische stemming die heerste tijdens de Franse Revolutie. Grote omwentelingen stonden voor de deur en alles scheen mogelijk. De première van Beethovens Vioolconcerto was maar een matig succes omdat de partituur veel te laat werd voltooid en de solist tijdens het concert delen moest zichtlezen. Jaren na Beethovens dood werd het Vioolconcerto echter door Mendelssohn terug opgevist en begon het aan een zegetocht langsheen de Europese concerthuizen.

Ook Mahlers Vierde symfonie begint met een sterk ritmisch motief, ditmaal gespeeld door sledebelletjes die op een stok zijn gemonteerd. Waar die stok in het eerste deel nog traag en bedachtzaam wordt geschud, daar komt ditzelfde instrument agressief tot inzet in de vierde en laatste beweging. Een sopraan schildert met een gedicht uit de volksliederenverzameling Des Knaben Wunderhorn een hemels tafereel. Het ritmische motief verstoort de idylle en leidt een passage in die verhaalt hoe meerdere dieren voor het feestmaal worden geslacht. Mahlers Vierde symfonie kent een vrij klassieke opbouw, duurt niet langer dan een uur en is relatief klein bezet. Laatromantisch pathos maakt plaats voor nieuwe eenvoud: een humoreske tweede beweging en een innig, verheven adagio beroeren zonder het gebruik van romantische breedspraak.

 

Hugh Wolff, dirigent

Christian Tetzlaff, viool

Lore Binon, sopraan

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S

Christian Tetzlaff

Christian Tetzlaff has been one of the most sought-after violinists and most exciting musicians on the classical music scene for many years.

Lore Binon

Lore Binon started her musical education at the age of five, studying the violin.