Brahms Piano Double / Elgar Enigma Variations

zo 31.01.21 15:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46, 38, 24, 10

Johannes Brahms, Piano quartet in g, op. 25 (bew. door Richard Dünser) (Belgian Premiere)

Benjamin Britten, Matinées musicales, op. 24 (achter Rossini)

Edward Elgar, Enigma variations

Elgars raadsel

Het wereldberoemde pianoduo Silver-Garburg liet de Oostenrijkse componist Richard Dünser een nieuw arrangement schrijven van Johannes Brahms’ Eerste pianokwartet. Oorspronkelijk geschreven voor piano, viool, altviool en cello, weerklinkt deze compositie nu in een versie voor piano vier handen en strijkorkest. Brahms’ Eerste pianokwartet – bestaande uit de obligate vier delen – is stevig geworteld in de Oostenrijks-Duitse romantische muziektraditie. Het laatste deel, een zigeunersrondo die even opzwepend is als Brahms’ Hongaarse dansen, is echter zo inventief opgebouwd dat Arnold Schönberg het een van zijn lievelingsstukken noemde.

Toen de Britse componist Edward Elgar op een avond thuiskwam, zette hij zich nog even achter de piano om wat te improviseren. Zijn vrouw merkte een melodietje op dat haar beviel en Edward Elgar besloot dit verder uit te werken. Wat begon als een grap, mondde echter uit in een monumentale compositie die intussen tot de meest gespeelde muziek uit de 19de eeuw behoort. De Enigmavariaties bestaan uit een thema (“het raadsel”) en veertien variaties die elk zijn opgedragen aan specifieke vrienden van de componist. Edward Elgar stelde zich voor hoe zijn vrienden op een bepaald onderwerp zouden reageren en vertaalde die reacties in muziek. De eerste variatie wijdde hij aan zijn vrouw, de laatste variatie aan hemzelf.

 

Constantin Trinks, dirigent

Sivan Silver & Gil Garburg, piano duo

Artiesten

Constantin Trinks

Constantin Trinks 2019/20 season opens with Lydia Steier’s new production of La Juive for Staatsoper Hannover.

Sivan Silver & Gil Garburg

In the great and often underappreciated art of piano duo playing, Sivan Silver and her partner Gil Garburg are setting a new standard: acclaimed by audiences and critics alike, the duo has been inv