Brahms Festival

Bozar
Brussel
zo 19.01.25 15:00
Tarief los ticket
€ 54 - 10

Thomas Adès, Brahms (Belgian premiere)
Johannes Brahms, Symphony No. 2 in D major, op. 73
Johannes Brahms, Piano Concerto No. 1 in D minor, op. 15

 

INTRODUCTION - BOZAR

Verrijk je concertervaring met een inleiding in de Henry Le Boeufzaal van Bozar! De inleiding start om 14u en is gratis op vertoon van je concertticket.

 

ABONNEMENT 1: MEESTERWERKEN

 

ANTONY HERMUS & ALEXANDRE KANTOROW 

In samenwerking met Bozar richt het Belgian National Orchestra onder leiding van chef-dirigent Antony Hermus dit weekend de blik op Brahms. Beide pianoconcerto worden uitgevoerd met de Franse pianosensatie Alexandre Kantorow als solist en daarnaast vinden er ook twee Belgische premières plaats van werken die inspiratie putten uit de muziek van Brahms.

Het zondagsconcert in Bozar begint met de Belgische première van Brahms, een stuk voor bariton en orkest van Thomas Adès. De tekst, geschreven door de Oostenrijkse pianist en poëet Alfred Brendel, beschrijft hoe Brahms’ kwaadaardige geest rondspookt in een huis en daar in het midden van de nacht piano begint te spelen.

Daarna volgt de Tweede symfonie van Brahms, die de componist in de zomer van 1877 in nauwelijks enkele maanden tijd componeerde. Vergeleken met zijn als tragisch bestempelde voorganger in c, is de Tweede symfonie in D een bijzonder licht en vrolijk werk dat baadt in een pastorale sfeer. Na de pauze waagt Alexandre Kantorow zich aan het Eerste pianoconcerto. De tumultueuze openingsmaten van dit grootse werk zouden geïnspireerd zijn door de zelfmoordpoging van Robert Schumann.

 

Antony Hermus, dirigent
Samuel Dale Johnson, bariton
Alexandre Kantorow, piano

 

© Sacha Gusov