Brahms Festival

Bozar
Brussel
vr 17.01.25 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 10

Symphonic Hour: a short concert on Friday night

 

Detlev Glanert, Brahms-Fantasie (Belgian premiere)
Johannes Brahms, Piano Concerto No. 2 in B-flat major, op. 83


INTRODUCTION - BOZAR

Verrijk je concertervaring met een inleiding in de Henry Le Boeufzaal van Bozar! De inleiding start om 19u en is gratis op vertoon van je concertticket.

 

ABONNEMENT 3: STERSOLISTEN

 

ANTONY HERMUS & ALEXANDRE KANTOROW 

In samenwerking met Bozar richt het Belgian National Orchestra onder leiding van chef-dirigent Antony Hermus dit weekend de blik op Brahms. Beide pianoconcerto worden uitgevoerd met de Franse pianosensatie Alexandre Kantorow als solist en daarnaast vinden er ook twee Belgische premières plaats van werken die inspiratie putten uit de muziek van Brahms.

De Hamburgse componist Detlev Glanert plaatste bij zijn Brahms-Fantasie de ondertitel ‘een heliogravure voor orkest’. Daarmee verwijst hij naar een 19de-eeuwse techniek waarbij foto’s werden overschilderd door middel van een chemisch proces. Detlev Glanert baseerde zijn Brahms-Fantasie op de eerste maten van Brahms’ Eerste symfonie.

Wat Johannes Brahms in een brief aan Clara Schumann ironisch “een zeer klein pianoconcerto met een petieterig, leuk scherzo” noemde, is in werkelijkheid een 50 minuten lang durend mammoetwerk dat men nog het beste kan beschrijven als een symfonie met een extra pianopartij. Brahms’ Tweede pianoconcerto telt geen drie, maar vier delen: tussen het openingsdeel en de rondo-finale plaatste hij eerst een tumultueus scherzo en daarna nog een adagio.

 

Antony Hermus, dirigent
Alexandre Kantorow, piano

 

© Sacha Gusov