Belgian National Orchestra feat. Brad Mehldau

do 25.03.21 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46 – 38 – 24 – 10

Claude Debussy, Préludes (bewerkt voor orkest door Luc Brewaeys) 
Brad Mehldau, Concerto voor piano 

Van Parijs tot New York

Debussy’s Préludes behoren tot de canon van de pianoliteratuur. Elk van deze 24 korte karakterstukken voorzag Debussy van een beschrijvende titel (o.a. Danseuses de Delphes, Minstrels en Brouillards). Deze noteerde hij telkens niet aan het begin maar aan het einde van de Préludes, zodat de titels meer als een vrijblijvende nabeschouwing dan als een dwingend programma moeten worden beschouwd. De Belgische componist Luc Brewaeys maakte van de Préludes een orkestversie die bijzonder trouw blijft aan Debussy’s origineel. Hij voegde geen noot toe, hield zich aan Debussy’s orkestraal palet en speelde enorm met kleuren.

Het pianoconcerto dat de Amerikaanse jazzlegende Brad Mehldau op vraag van het Barbican schreef, ademt vele invloeden uit. Qua textuur doet het denken aan de muziek van Debussy, maar daarnaast herinnert het vooral aan het album Maiden Voyage van Herbie Hancock en aan de filmmuziek van zowel Elmer Bernstein als Aaron Copland. Dat Brad Mehldau een uiterst virtuoze jazzimprovisator is die ervan houdt om zijn grenzen steeds weer te verleggen, blijft echter op elk moment voelbaar.

In het kader van het Klara Festival

 

Clark Rundell, dirigent

Brad Mehldau, piano

Artiesten

Clark Rundell

Renowned for his command of the most intricate and demanding of works, Clark Rundell has established himself as a highly sought-after guest conductor.

Brad Mehldau

Grammy Award winning jazz pianist Brad Mehldau has recorded and performed extensively since the early 1990s. Mehldau’s most consistent output over the years has taken place in the trio format.