Baiba Skride & Korngold / Berlioz Symphonie Fantastique

zo 02.05.21 15:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46, 38, 24, 10

Erich Korngold, Concerto voor viool en orkest in D, op. 35

Hector Berlioz, Symphonie fantastique, op. 14

Psychedelische Muziek

Om het nazisme te ontvluchten, emigreerde de Oostenrijkse componist Erich Korngold naar Amerika. In Hollywood bouwde hij een carrière uit als filmcomponist. Zijn vader, de beroemde muziekcriticus Julius Korngold, beschouwde dit als een verspilling van zijn talent en bleef zijn zoon aanmanen terug ‘ernstige muziek’ te schrijven. Pas in het jaar van zijn vaders dood, hetzelfde jaar waarin het nazisme werd verslagen, gaf Erich hier gehoor aan en finaliseerde een vioolconcerto dat al een tijdlang door zijn hoofd spookte. Korngolds Vioolconcerto ademt de sfeer uit van het fin de siècle Wenen, is zeer groot bezet en kan qua orkestratie wedijveren met de beste werken van Gustav Mahler en Richard Strauss.

De kleurrijke orkestraties van Korngold en Strauss zijn diepgaand beïnvloed door het werk van de vroeg 19de-eeuwse componist Hector Berlioz. Naast een leerboek over het instrumenteren, sprak vooral diens Symphonie fantastique tot de verbeelding. Deze compositie, die net als een klassiek drama uit vijf delen bestaat, is tevens het eerste programmawerk uit de muziekgeschiedenis. Berlioz vertelt hierin het (autobiografische) verhaal van een jonge kunstenaar wiens liefde niet wordt beantwoord. Opiumdromen laten hem, na een onbevredigende pastorale idylle, in een woeste menigte naar een schavot marcheren. Na het vallen van de bijl vindt hij zichzelf terug op een heksensabbat. De vrouw op wie de jonge kunstenaar verliefd is, krijgt een muzikaal motief toegewezen (‘idee fixe’) dat in alle delen van de symfonie weerklinkt. Hiermee legde Berlioz de basis voor het Wagneriaanse Leitmotiv.

 

Hugh Wolff, dirigent

Baiba Skride, viool

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S

Baiba Skride

Baiba Skride’s natural approach to her music-making has endeared her to some of today’s most important conductors and orchestras worldwide.