Lise de la Salle & Prokofiev

Bozar
Brussel
vr 26.11.21 20:00
Tarief los ticket
€ 46 - 38 - 24 - 10

Zoltán Kodály, Concerto for Orchestra
Sergei Prokofiev, Piano Concerto No. 3 in C Major, Op. 26
Paul Hindemith, Symphony Mathis der Maler

ARTISTIEKE VRIJHEID

Van de vijf pianoconcerti die de Russische componist Sergei Prokofiev schreef, is het Derde het meest bekende. Het werk in drie delen is bijzonder virtuoos en barst van de vitaliteit. Lyrische passages worden op geestige wijze opgesmukt door een veelheid aan dissonanten. Prokofiev finaliseerde het Derde pianoconcerto in 1921 en speelde zelf de pianopartij tijdens de première door het Chicago Symphony Orchestra onder leiding van Frederik Stock.

Diezelfde dirigent, Frederik Stock, gaf een kleine 20 jaar later ter ere van het 50-jarige bestaan van het Chicago Symphony Orchestra aan de Hongaarse componist Zoltán Kodály de opdracht om een nieuw werk te schrijven. Deze leverde het Concerto voor Orkest af, een compositie waarvan de structuur werd beïnvloed door de barokke vorm van het concerto grosso. De term ‘concerto’ slaat daarbij vooral op het samenspelen van verschillende instrumenten. Twee jaar na de première van Kodály’s Concerto voor orkest, in 1943, zou Béla Bartók, Hongarijes bekendste componist, een werk schrijven met dezelfde titel. Dit werk zal in juni 2022 worden uitgevoerd.

Paul Hindemith inspireerde zijn symfonie Mathis der Maler op het Isenheimer Altar, het bekendste werk van de renaissanceschilder Matthias Grünewald. De drie delen van Hindemiths compositie corresponderen met verschillende aanzichten van Grünewalds polyptiek: het engelenconcert, de graflegging en de verzoeking van de Heilige Antonius. Hindemith zag parallellen tussen Grünewalds streven naar artistieke vrijheid ten tijde van de Duitse Boerenoorlog en zijn eigen praktijk die door de opkomst van het naziregime in toenemende mate onmogelijk werd. Later zou hij uitgaande van zijn symfonie over het leven van Matthias Grünewald een opera schrijven die in 1938 in het neutrale Zürich in première ging.

Dit concert wordt uitgezonden op 26/11 om 20.00 uur door Musiq3 (live) en op 17/12 om 20.00 uur door Klara


Stanislav Kochanovsky, dirigent
Lise de la Salle, piano

Artiesten

Stanislav Kochanovsky

Stanislav Kochanovsky was born in and studied at St.

Lise de la Salle

A career of already over 15 years, award-winning Naïve recordings, international concert appearances – Lise de la Salle has established herself as one of today's exciting young artists and as a mus