Nicolas Altstaedt & Antonín Dvořák - Symphony "From the New World"

Bozar
Brussel
vr 23.09.22 20:00
Tarief los ticket
€ 40 - 30 - 20 - 12
Bozar
Brussel
zo 25.09.22 15:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

 

23.09.2022 - Symphonic Hour

Ernest BlochSchelomo; Hebraic Rhapsody

Antonín DvořákSymphony No. 9 in E minor, “From the New World”, Op. 95

 

25.09.2022

Antonín Dvořák, Cello Concerto in B minor, Op. 104

Antonín Dvořák, Symphony No. 9 in E minor, “From the New World”, Op. 95

“Alles is ijdelheid,” dat is de centrale boodschap van het boek Prediker, volgens de joodse traditie geschreven door Koning Salomo. De Zwitsers-Amerikaanse componist Ernest Bloch nam dit Bijbelboek als inspiratiebron voor zijn compositie Schelomo, het laatste werk dat hij schreef voor hij naar de Verenigde Staten emigreerde. Schelomo is een “Hebreeuwse rapsodie voor cello en orkest” waarbij de cello de stem van Koning Salomo symboliseert en het orkest het volk belichaamt. Te midden van heel wat exotische, oriëntaalse harmonieën – die doen soms doen denken aan Strauss’ Salome – gaat de oudtestamentische koning op zoek naar wijsheid en vindt uiteindelijk ... verstilling.

In 1892 liet Antonín Dvořák zich overhalen om directeur te worden van het National Conservatory of Music in New York City. De Atlantische Oceaan stak hij echter niet enkel en alleen over om te onderwijzen, maar ook met het doel om de Amerikaanse muzikale stijl te gaan ontdekken – en zo mogelijk mee te ontwikkelen. De basis voor die Amerikaanse stijl, zo stelde Dvořák in een paar krantenartikelen die hij vlak na zijn aankomst schreef, moest volgens hem gezocht worden in de Afro-Amerikaanse muziek en de muziek van de inheemse Amerikanen, net zoals hijzelf de Tsjechische nationale muziekstijl had ontwikkeld uit de Tsjechische volksmuziek. Dvořák liet zich introduceren tot Afro-Amerikaanse spirituals (onder andere door Harry Burleigh, later de eerste zwarte componist) en schreef dan in de winter en lente van 1893 – in opdracht van de New York Philharmonic – zijn later immens beroemd geworden Negende symfonie “From the New World”.

Dvořák beschouwde de cello lange tijd als een instrument dat niet geschikt was voor een solistenrol in een concerto: “te nasaal in de hoogte en te mompelend in de diepte”. Na het bijwonen van de première van een celloconcerto van een collega-componist en cellist in New York, veranderde hij echter zijn mening en toog aan het werk. Het bericht dat zijn schoonzus – op wie hij ooit nog verliefd was geweest – in Europa zwaar ziek was geworden, deed Dvořák besluiten om haar lievelingslied, het door hem gecomponeerde Laat me alleen, in de tweede beweging van zijn celloconcerto te citeren. De derde beweging eindigt met een zucht, waarna nog even een orkestrale hel losbreekt. “Als ik had geweten dat een celloconcerto zo mooi kon zijn,” zo zei Brahms na een uitvoering van Dvořáks Celloconcerto, “dan had ik er zelf ook een geschreven!”

 

Antony Hermus, dirigent
Nicolas Altstaedt, cello

Artiesten

Antony Hermus

Antony Hermus was recently appointed Chief Conductor of the Belgian National Orchestra, starting an initial four-year term in September 2022 with a Designate year.

Nicolas Altstaedt

German-French cellist Nicolas Altstaedt is one of the most sought after and versatile artists today.