Schubert 3 & Sibelius 3

BOZAR
Brussel
vr 16.10.20 19:00
Tarief los ticket
€ 30
BOZAR
Brussel
vr 16.10.20 21:15
Tarief los ticket
€ 30

Franz Schubert, Symfonie nr. 3 in D, D. 200

Jean Sibelius, Symfonie nr. 3 in C, Op. 52

Naast drie opera’s, twee missen en maar liefst 150 liederen schreef Schubert in 1815, het jaar waarin hij 18 werd, ook nog zijn Tweede en Derde symfonie. Dit laatste werk componeerde hij naar alle waarschijnlijkheid voor een orkest van zowel amateurs- als beroepsmusici dat regelmatig symfonieën van Haydn, Mozart en de vroege Beethoven speelde. Schuberts Derde symfonie werd pas in 1881 voor de eerste keer publiek uitgevoerd. Een van de vroege bewonderaars was Antonín Dvořák, die Schuberts eigenheid herkende in het karakter van de melodieën, de harmonische progressie en de vele exquisiete details van de orkestratie.

Sibelius’ Derde symfonie markeert een zich afwenden van al wat groots, romantisch en overdreven patriottisch is. In tegenstelling tot de eerste twee symfonieën van de Finse componist en ook in tegenstelling tot het symfonische werk van tijdsgenoten zoals Strauss, Skrjabin en Mahler, wordt de eerder neoklassiek te noemen Derde symfonie gekenmerkt door een beperkte lengte en dito orkestbezetting. Waar Mahler zei dat symfonieën de hele wereld moesten kunnen omvatten, daar maakte Sibelius er een sport van om zijn muzikale werken op een zo beperkt als mogelijk aantal melodieën en harmonieën te baseren. Een gebalde complexiteit en een verrassende helderheid zijn het resultaat. De eerste beweging roept stralend, koud zonlicht op, dat al snel wordt getemperd met een flinke dosis Noordse melancholie. Na een nachtelijke wals in de tweede beweging, verklankt de derde en laatste beweging – in de woorden van Sibelius - hoe “uit de chaos zich langzaam een gedachte kristalliseert”
 

Antony Hermus, dirigent

Artiesten

Antony Hermus

Antony Hermus is Principal Guest Conductor of the North Netherlands Orchestra, Artistic Advisor of the National Youth Orchestra of the Netherlands and Principal Guest Conductor of Opera North.