Sergey Khachatryan & Max Bruch / Brahms 2

Bozar
Brussel
vr 10.09.21 20:00
Tarief los ticket
€ 46 - 38 - 24 - 10

Thomas Adès, These Premises are Alarmed, Op. 16 (Belgian premiere)
Max Bruch, Violin Concerto No. 1 in G minor, Op. 26
Johannes Brahms, Symphony No. 2 in D major, Op. 73

RIJK EN VERLEIDELIJK

Het Belgian National Orchestra opent haar seizoen met de Belgische première van These Premises are Alarmed. De Britse componist Thomas Adès (wiens opera Powder Her Face onder andere in de Munt werd opgevoerd) schreef dit stuk in 1996 voor de opening van de Bridgewater Hall in Manchester. Hij is dit seizoen ‘composer in residence’.

De publiekslieveling Sergey Khachatryan, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2005, keert terug naar België voor een uitvoering van het overbekende Eerste vioolconcerto van Max Bruch. Deze componist-dirigent was een bewonderaar van Mendelssohn en werd een goede vriend van Brahms. Zijn Eerste vioolconcerto componeerde Bruch op vrij jonge leeftijd. De compositie was echter een zware bevalling. Bruch was uiterst ontevreden met de eerste uitvoering, trok de partituur terug en stuurde ze naar Joseph Joachim, de beroemdste violist van zijn tijd. Op basis van Joseph Joachims suggesties wijzigde Bruch het concerto ingrijpend. In 1868 ging de finale versie van het Eerste vioolconcerto in première, deze keer met Joseph Joachim als solist. Hoewel Bruch later nog een Tweede en een Derde vioolconcerto componeerde, blijft zijn Eerste vioolconcerto tot op de dag van vandaag zijn meest opgevoerde werk. Joseph Joachim noemde Bruchs concerto later het meest rijke en verleidelijke werk dat hij kende.

Na 21 jaar lang aan zijn Eerste symfonie te hebben gevijld, componeerde Johannes Brahms zijn Tweede symfonie in de zomer van 1877 in nauwelijks enkele maanden tijd. De symfonie in D is, vergeleken met zijn als tragisch bestempelde voorganger in c, bijzonder licht en vrolijk en baadt in een pastorale sfeer.

 

Hugh Wolff, dirigent
Sergey Khachatryan, viool

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S

Sergey Khachatryan

Born in Yerevan, Armenia, Sergey Khachatryan won First Prize at the VIII International Jean Sibelius Competition in Helsinki in 2000, becoming the youngest ever winner in