Beethoven 3

vr 09.10.20 19:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 30
vr 09.10.20 21:15
BOZAR
Tarief los ticket
€ 30

Johannes Brahms, Tragische Ouverture, op. 81

Ludwig van Beethoven, Symfonie nr. 3 in Es op. 55 "Eroica"

Duitse romantiek

Johannes Brahms concipieerde zijn Tragische Ouverture als de tegenhanger van de Academische Feestouverture die hij in de zomer van 1880 als een bedanking voor een eredoctoraat aan de universiteit van Breslau had geschreven. “De ene lacht en de andere weent,” zo merkte de componist op. Het donkere karakter van de Tragische Ouverture wordt in de hand gewerkt door het gebruik van de requiemtoonaard d mineur en de inzet van instrumenten als trombones en een tuba. Brahms liet zich niet inspireren door een specifieke tragedie, “maar als we er een zouden moeten kiezen waartoe deze ouverture een inleiding vormt,” zo schreef de muziekcriticus Eduard Hanslick, “dan komen we uit bij Hamlett, een tragedie waarvan de handeling overwegend wordt bepaald door de innerlijke conflicten van de protagonist”.

Beethovens Derde Symfonie vormt het scharnierpunt tussen twee belangrijke periodes in de muziekgeschiedenis: het classicisme en de romantiek. Met haar 50 minuten is ze maar liefst dubbel zo lang als de symfonieën van Mozart en Haydn. De Derde Symfonie is echter niet alleen omwille van haar vorm, maar vooral ook omwille van haar inhoud revolutionair. Enerzijds rechtte Beethoven na een zware persoonlijke crisis, teweeggebracht door zijn alsmaar toenemende doofheid, met deze symfonie – een overwinning van de geest op het lichaam – terug zijn rug. Anderzijds drukte hij in dit werk zijn bewondering uit voor Napoleon Bonaparte die zich aan het begin van de 19de eeuw opwierp als belichamer van de democratische en anti-monarchistische idealen van de Franse revolutie. Wanneer Napoleon zich echter een paar jaar later tot keizer liet kronen, verscheurde Beethoven in een vlaag van teleurstelling en woede het titelblad van zijn symfonie. Uiteindelijk liet hij het werk publiceren met als ondertitel “Sinfonia eroica, composta per festeggiare il sovvenire di un grand’uomo” (heroïsche symfonie, gecomponeerd om het aandenken van een groot man te vieren).


Concert van het Duitse Voorzitterschap ter herdenking van de val van de Berlijnse Muur


David Afkham, dirigent

Artiesten

David Afkham

David Afkham has just been announced as Chief Conductor and Artistic Director of the Orquestra y Coro Nacional de España from September 2019.