Brannon Cho & Prokofiev

Bozar
Brussel
zo 05.12.21 15:00
Tarief los ticket
€ 46 - 38 - 24 - 10

Hector Berlioz, Roméo et Juliette - Love scene
Sergei Prokofiev, Sinfonia Concertante in E minor, Op. 125
Jacqueline FontynEin (kleiner) Winternachtstraum (Belgian premiere)
Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Fantasy-Overture Romeo and Juliet

PROKOFIEVS SINFONIA CONCERTANTE

Jacqueline Fontyn is de Grande Dame van de Belgische componisten. Haar stukken ademen vrijheid uit, non-conformisme en een kosmopolitisch wereldbeeld. Ein (kleiner) Winternachtstraum is een compositie die ze in 2002 in opdracht van de Dresdner Philharmonie schreef.

Als jonge professor aan het conservatorium van Moskou componeerde Tchaikovsky zijn eerste echte meesterwerk: de fantasieouverture Romeo en Julia. Hij liet zich hierbij adviseren door de componist Mily Balakirev, de aanvoerder van ‘Het Machtige Hoopje’. Bij de compositie van Romeo en Julia putte Tchaikovsky inspiratie uit drie elementen van Shakespeares gelijknamige tragedie: het personage van broeder Lorenzo (te horen in de trage, bedachtzame inleiding), de vijandigheid tussen de Capulets en de Montagues (met cimbalen die refereren naar het degengevecht) en de romantische liefde tussen Romeo (althobo en altviool) en Julia (fluit).

Prokofievs Sinfonia Concertante is een herwerking van het Celloconcert, op. 58 dat hij in de jaren 1930 schreef. De première van dit werk was geen groot succes. Toen Prokofiev zijn Celloconcert in 1947 nogmaals uitgevoerd hoorde door de toen 22-jarige cellist Mstislav Rostropovich was hij zo onder de indruk dat hij Rostropovich beloofde de compositie te herzien. In 1952 was de Sinfonia Concertante klaar en werd de première gespeeld door Rostropovich.

Hugh Wolff, dirigent
Brannon Cho, cello

In samenwerking met CCC

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S

Brannon Cho

Praised for his “burnished tone, spellbinding technique, and probing musical mind” (Boston Classical Review), cellist Brannon Cho has emerged as an outstanding artist of his generation.