Flamenco Night - de Falla El sombrero de tres picos

Bozar
Brussel
do 02.03.23 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Manuel de Falla, El amor brujo

Manuel de Falla, El sombrero de tres picos, Suite No. 1 & 2

Arturo Márquez, Danzón No. 2

Spanjes bekendste componist, Manuel de Falla, keerde na zeven jaar in Parijs te hebben geleefd kort na het begin van de Eerste Wereldoorlog terug naar Madrid. Daar componeerde hij El amor brujo (de behekste liefde), een ballet over een Andaloesische zigeunervrouw die door de geest van haar overleden man wordt lastiggevallen. Het originele werk, dat ontstond op vraag van de toenmalige sterdanseres Pastora Imperio en ook dialogen bevatte, was echter geen succes. Manuel de Falla nam de compositie opnieuw onder handen en creëerde een nieuwe versie voor orkest en mezzosopraan, die al snel erg populair werd. Weinig andere werken weten de flamenco-cultuur zo goed op te roepen, al is El amor brujo voor een groot deel ook schatplichtig aan de ontmoetingen die Manuel de Falla in Parijs had, onder andere met Ravel, Debussy, Stravinsky en de Russische impresario Diaghilev. Het ballet werd in de jaren 1980 verfilmd door de bekende Spaanse filmregisseur Carlos Saura.

Enkele jaren later componeerde Manuel de Falla het ballet El sombrero de tres picos (De driepuntige hoed). In 1919 werd dit werk op initiatief van Sergei Diaghilev door de Ballets Russes in Londen opgevoerd in een decor en met kostuums van Pablo Picasso. De hoofdpersonages van het ballet zijn een molenaar, diens mooie vrouw en een hoogwaardigheidsbekleder die de molenaarsvrouw probeert te verleiden. Na de première distilleerde Manuel de Falla uit het ballet twee orkestrale suites die qua muzikale kwaliteit kunnen wedijveren met Stravinsky’s Petrushka.

De Danzón No. 2, in 1994 gecomponeerd door de Mexicaanse componist Arturo Márquez, werd wereldberoemd in 2007, doordat het deel uitmaakte van het programma dat het Simón Bolívar Youth Orchestra van Venezuela onder leiding van Gustavo Dudamel speelde tijdens hun Amerikaanse en Europese tournee. Het is een sterk ritmische compositie met solo’s voor onder ander klarinet, hobo, piano, viool, althobo, trompet, fluit en piccolo.

Josep Vicent, dirigent
Ginesa Ortega, zanger
David Romero, danser

Artiesten

Josep Vicent

Josep Vicent (geboren 1970) is een Spaanse chef-dirigent van The World Orchestra.