Jeroen Berwaerts

De Belgische trompettist Jeroen Berwaerts is een muzikale grootmeester, en zijn allesomvattende liefde voor muziek vraagt niet om genregrenzen. Hij wordt geprezen om zijn uitstekende technische vaardigheden en gevoelige muzikaliteit en verkent het repertoire van alle tijdperken, van barok tot hedendaagse muziek en jazz.

Als solist trad Jeroen Berwaerts op met vooraanstaande orkesten zoals het NHK Symfonie Orkest, het Wiener Symfonie Orchester, het Konzerthausorchester Berlin, het NDR Symfonie Orkest en de Philharmonische Orkesten van Straatsburg en Luxemburg. Dirigenten met wie hij heeft samengewerkt zijn o.a. Alan Gilbert, Yakov Kreizberg, Jun Märkl en Matthias Pintscher. Hij is regelmatig te gast bij internationaal belangrijke festivals zoals het Schleswig-Holstein Music Festival, de Nieder-sächsische Musiktage, het Takefu International Music Festival in Japan, Ars Musica in België, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern en het Rheingau Music Festival.

Jeroen Berwaerts plaatst het bekende standaardrepertoire voor trompet graag in ongewone verbanden met dramaturgisch ingenieuze programma's. Zo zijn bijvoorbeeld Händels Fireworks Music en dansen uit Rameau's opera Dardanus te horen in een programma met chansons van Jacques Brel. De zangpartij in dergelijke programma's wordt meestal voor Jeroen Berwaerts rekening genomen. Naast zijn razendsnelle carrière als trompettist studeerde hij ook jazz-zang aan het Koninklijk Conservatorium in Gent.

Het buitengewone engagement van Jeroen Berwaerts voor hedendaagse muziek uit zich in talrijke premières en eerste uitvoeringen. De laatste jaren vallen vooral het tweede trompetconcerto van de Japanse componist Toshio Hosokawa Im Nebel en Francesco Filidei's Carnevale op. Hij is de tweede trompettist ter wereld, na Håkan Hardenberger, die de uiterst virtuoze compositie Busking van HK Gruber aan zijn repertoire heeft toegevoegd. In 2019 bracht Jeroen Berwaerts Tobias Broströms dubbelconcert voor twee trompetten Nigredo: The Dark Night of the Soul in première, mede in opdracht van het Malmö Symfonieorkest, BBC Radio 3 (BBC Proms) en het Zweeds Radio Orkest, samen met Håkan Hardenberger.

Dit seizoen zal hij concerten geven met het Orquesta Sinfónica de Galicia, het Münchner Kammerorchester, de blazerssectie van de Bochumer Symphoniker en het Konzerthausorchester Berlin, alsmede met Alexander Melnikov in de Pierre Boulez Saal Berlin.

De discografie van Jeroen Berwaerts werd in 2017 uitgebreid met het album Signals from Heaven, geproduceerd samen met het ensemble Salaputia Brass, waarop hij te horen is als trompettist, jazzvocalist en ensembleleider. De trompetsonate van Paul Hindemith, opgenomen met pianist Alexander Melnikov, werd in 2015 uitgebracht door Harmonia Mundi. Een CD met het Mahler Kamerorkest onder leiding van Teodor Currentzis, waarop hij het Concerto voor Piano, Trompet en Strijkorkest van Sjostakovitsj interpreteert, en een opname van Toshio Hosokawa's Voyage VII met het Orchestre Philharmonique du Luxembourg werden uitgebracht in 2012.

Jeroen Berwaerts studeerde in Karlsruhe bij de trompetvirtuoos Reinhold Friedrich. Sinds 2008 werkt de YAMAHA-artiest professor trompet aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. Hij is tevens Professor in Residence aan de Royal Academy of Music in Londen.