Eva L'Hoest

Eva L’Hoest studeerde in haar geboortestad Luik aan de Académie Royale des Beaux-Arts. Momenteel leeft en werkt ze in Brussel. Haar sculpturen, performances en audiovisuele installaties worden wereldwijd tentoongesteld. Ze was reeds te gast op de Biënnale van Riga, in het Malmö Kunstmuseum in Zweden, op de vijftiende Biënnale van Lyon, op de Triënnale Okayama Art Summit in Japan en in het Casino Luxembourg. Onlangs had ze solotentoonstellingen in de Brusselse Botanique (The Inmost Cell) en bij Liebaerts Projects te Kortrijk (Don’t Feed The Birds). Haar meest recente werk was te bewonderen op de Biënnale van Sydney. In oktober 2022 kreeg ze de Edward Steichen Award van MUDAM Luxemburg.

Het werk van Eva L’Hoest – sculpturen, performances en audiovisuele installaties – zet digitale taal in als een archeologisch middel om vragen te beantwoorden over onze oorsprong en onze herinneringen. Ze exploreert in haar oeuvre de wijze waarop zowel collectieve als individuele mentale beelden gereactiveerd en gereanimeerd kunnen worden in een technologische vorm. Technologieën zoals 3D-vormgeving en computer graphics zijn voor haar enerzijds prothesen voor het begrijpen van de wereld, anderzijds verkent ze het potentieel van deze technologieën als artistiek medium.

Eva L'Hoest werkte een jaar lang aan het FIREBIRD-project. Geïnspireerd door archeologisch onderzoek en onderzoekers van de UCL – Aegean Interdisciplinary Studies ontwikkelde ze met behulp van CGI beelden die tijdens de voorstelling in het groot zullen geprojecteerd worden in Bozar. De beelden trekken parallellen tussen de Egyptische zonneverering en onze energieverslaafdheid, tussen de onsterfelijkheid van de mythische vuurvogel en de lange halveringstijd van radioactief afval, tussen Sibelius’ zwaan en het regeneratieve karakter van de natuur.