Emmanuel Pahud

De Frans-Zwitserse fluitist Emmanuel Pahud is één van de meest overtuigende en actieve musici van zijn generatie. Geboren in Genève, begon hij zijn muzikale studies op zesjarige leeftijd. In 1990, na het behalen van zijn prijs aan het Conservatorium van Parijs, studeerde hij bij Aurèle Nicolet. Hij won verschillende internationale eerste prijzen en was ook een laureaat van de Yehudi Menuhin Stichting. Op 22-jarige leeftijd werd hij benoemd tot eerste fluitist van de Berliner Philharmoniker, destijds onder leiding van Claudio Abbado, een functie die hij nog steeds bekleedt.

Sindsdien heeft hij over de hele wereld recitals en concerten gegeven en is hij een regelmatige te gast op belangrijke festivals in Europa, de VS en Azië. De lijst van orkesten en dirigenten met wie hij de afgelopen seizoenen heeft gespeeld is indrukwekkend (London Philharmonic, Tonhalle Zürich, Orchestre de la Suisse Romande, Bayerischer Rundfunk, Mariinsky Theaterorkest, Camerata Salzburg en ook het Mozarteum, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Cincinnati Symphony, National Symphony, NHK Symphony en het Schots Kamerorkest). Hij heeft opgetreden met Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, David Zinman, Lorin Maazel, Pierre Boulez, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Yannick Nezet-Séguin, Mstislav Rostropovich en Itzhak Perlman.

Recente engagementen omvatten concerten met het Orchestre National de Bordeaux Aquitaine, SWR Baden-Baden, Mozarteum Orchester Salzburg, Belgrado Philharmonic, Kammerorchester Basel, Orchestre National de Lyon, Bern Sinfonie Orchester, Oslo Philharmonic, Prague Philharmonia en Helsinki Philharmonic. Tijdens het seizoen 2015-2016 speelt Emmanuel Pahud met het Orkest van Turijn, het Orchestre Philharmonique de Strasbourg, de Utah Symphony, de Zagreb Philharmonic, het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Franz Liszt Kamerorkest, het Orquesta Sinfónica de Castilla y León, de Israel Camerata, het Orchestre Philharmonique de Liège en het Orquesta Sinfonica de Valencia.

Emmanuel Pahud is ook een bedreven kamermusicus en treedt regelmatig op met Eric Le Sage, Yefim Bronfman en Hélène Grimaud, alsook met jazzpianist Jacky Terrasson. Meer dan 20 jaar geleden, in 1993, richtte hij samen met Eric Le Sage en Paul Meyer het kamermuziekfestival "Musique à l'Empéri" op in Salon de Provence , een festival dat geheel gewijd is aan kamermuziek. Hij bleef ook samenwerken met Les Vents Français en zijn collega's van de Berliner Philharmoniker.

In 1996 tekende hij een exclusief contract met EMI Classics, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een buitengewone samenwerking die het opgenomen fluitrepertoire enorm heeft verrijkt. Er zijn meer dan 20 opnames beschikbaar, die wereldwijd talrijke prijzen hebben gewonnen. Tot zijn meest recente opnames behoren de complete fluitwerken van Frank Martin (Musiques Suisses/Migros) die bekroond werd met een "Diapason d'Or", een "Around the world" recital met gitarist Christian Rivet (Warner Classics-Erato), een schijf gewijd aan fluitmuziek aan het hof van Frederik de Grote onder leiding van Trevor Pinnock (EMI Classics, nominatie bij de Victoires de la Musique 2013). In het najaar van 2014 verscheen een boxset van 3 cd's gewijd aan muziek voor blazers en piano met het ensemble "Les vents français" (Warner Classics-Erato, Japan Record Academy), in maart 2015 gevolgd door een opname van concerti uit het Franse repertoire van de late 18e en vroege 19e eeuw, getiteld "Révolution". Hij wordt begeleid door het kammerorchester basel onder leiding van Giovanni Antonini.

In 2009 werd hij door de Franse regering benoemd tot Chevalier dans l'Ordre des Arts et Lettres voor zijn bijdrage aan de muziek en in april 2011 werd hem de titel Honorary Member of the Royal Academy of Music (Hon RAM) in Londen toegekend. Hij is een ambassadeur voor UNICEF.