Timothy Chooi & Tchaïkovsky / Bartók's Divertimento

vr 11.09.20 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46 – 38 – 24 – 10

Ludwig van Beethoven, Leonore ouverture Nr. 3, op. 72b 
Piotr Tchaïkovsky, Concerto voor viool en orkest in D, op. 35
Béla Bartók, Divertimento, BB 118 (Sz.113) 

Openingsconcert

Zijn Vioolconcerto schreef Tchaikovsky in een Zwitsers resort aan het meer van Genève. Daar herstelde hij van de depressies en zenuwinzinkingen die zijn ongelukkige huwelijk met een jonge conservatoriumstudente – en zijn onderdrukte homoseksualiteit – hadden veroorzaakt. Tchaikovsky componeerde de partituur in recordtempo, geïnspireerd door de charmante aanwezigheid van Josif Kotek. Deze 22-jarige vioolen compositiestudent adviseerde hem over de technische aspecten van het vioolspel. Tchaikovsky overwoog het vioolconcerto aan Kotek op te dragen, maar zag hiervan af, zich al te zeer bewust van de roddels die dit zou veroorzaken.

Toen Béla Bartók aan het einde van zijn leven op de vlucht voor de Tweede Wereldoorlog in Amerika terechtkwam, speelden ziekte en geldgebrek hem een tijdlang parten. In 1943 verbeterde zijn situatie toen hij een opdracht kreeg voor en orkestcompositie. Het daaruit resulterende Concerto voor orkest is misschien wel zijn bekendste en meest toegankelijke werk. De paradoxale titel van deze vijfdelige compositie laat zich verklaren door de solistische en virtuoze wijze waarop Bartók de verschillende instrumentsecties behandelt. Een bijzonder grote rol is daarbij weggelegd voor het slagwerk. West-Europese klassieke en Oost-Europese volksmuziek vloeien in het Concerto voor orkest samen tot een allesomvattende compositie die op het einde bruist van de herwonnen levensvreugde.

 

Hugh Wolff, dirigent

Timothy Chooi, viool

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S

Timothy Chooi

Canadian-American violinist Timothy Chooi has garnered huge critical and public acclaim, most recently when he won Second Prize at the 2019 Queen Elisabeth Competition in Belgium.