Hugh Wolff, Sophie Karthäuser (sopraan), Thomas Bauer (baryton) & Collegium Vocale Gent

Salle philharmonique Liège
Luik
do 08.11.18 20:00
Het Concertgebouw Brugge
West-Vlaanderen
vr 09.11.18 20:00
DE SINGEL
Antwerpen
za 10.11.18 20:00
Bozar
Brussel
zo 11.11.18 15:00
Tarief los ticket
€46 – €38 – €24 – €10

Annelies van Parys, A War Requiem

Gustav Mahler, Symphonie Nr. 5 in cis-moll

The Finale to End All Finales

Die englischen Stimmen / Ermuntern die Sinnen / Daß alles für Freuden erwacht,” de lyrische sopraansolo sluit het laatste beeld, een feest in het paradijs, in Mahlers Vierde af. De overgang naar zijn Vijfde Symfonie (1904) kon niet radicaler zijn geweest: een sombere trompetsolo opent een treurmars en kondigt een nieuw periode in Mahlers oeuvre aan. Geen menselijke stem, geen directe inspiratie door volksverhalen en liederen, geen programma te volgen meer. Mahler schrijft zijn Vierde als een bezield musicus — in volledige overgave aan de pure en ruwe kracht van muziek als de viering van alle menselijke driften. Het innovatief gebruik van de progressieve tonaliteit in de Vijfde — die klimt van mineur naar majeur doorheen de vijf delen — drukt de inner drama van de muziek uit: de zoektocht om op te staan van de tragedie naar de overwinning en triomf. Mahlers profetie zou werkelijkheid worden in de loopgraven van Ieper tien jaar later.               

Honderd jaar na de Grote Oorlog gaat bij het Nationaal Orkest A War Requiem  door de Vlaamse componiste Annelies Van Parys in wereldpremière. De oorlogsretoriek van de agressor weerklinkt in het Duitstalige libretto. De Belgische sopraan Sophie Karthäuser en de Duitse bariton Thomas Bauer samen met Collegium Vocale Gent geven een stem aan de angst en (wan)hoop van de verloren generatie van 14-18. Het concert  vindt plaats in het kader van de nationale herdenkingsplechtigheden van de Eerste Wereldoorlog in België.

14-18

 

Concert in het kader van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, georganiseerd met de steun van de Nationale Loterij en het Federaal organisatiecomité met betrekking tot de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

 

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff stond op het podium met alle grote Noord-Amerikaanse orkesten, meer bepaald van Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, San Francisco, Toronto en Montréal.

Thomas Bauer

Thomas Bauer

Critics and audiences around the world agree: Thomas E. Bauer is one of the most fascinating vocal artists of our time.

Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent werd opgericht in 1970 op initiatief van Philippe Herreweghe samen met een groep bevriende studenten.

Annelies Van Parys

Annelies Van Parys (1975), is een veel gevraagd componist en schrijft voor heel wat ensembles en orkesten in binnen- en buitenland.