A Hero’s Life

Bozar
Brussel
vr 13.09.24 20:00
Tarief los ticket
€ 64 - 18

Annelies Van Parys, Eco … del vuoto (Belgian premiere)
Sergei Prokofiev, Piano Concerto No. 3 in C major, op. 26
Richard Strauss, Ein Heldenleben, TrV 190, op. 40

 

STRAUSS & BORIS GILTBURG PLAYS PROKOFIEV

Het Belgian National Orchestra start haar seizoen met de Belgische première van Eco … del vuoto, een werk dat Annelies Van Parys als hommage aan haar overleden leraar Luc Brewaeys schreef. Net als in het spectralistische werk van Luc Brewaeys focust Annelies Van Parys niet op thema’s en melodieën, maar op klank, kleur en verglijdende texturen.

Van de vijf pianoconcerti die de Russische componist Sergej Prokofjev schreef, is het Derde het meest bekende. Het werk in drie delen is bijzonder virtuoos en barst van de vitaliteit. Lyrische passages worden op geestige wijze opgesmukt door een veelheid aan dissonanten. Prokofjev finaliseerde het Derde pianoconcerto in 1921 en speelde zelf de pianopartij tijdens de première door het Chicago Symphony Orchestra onder leiding van Frederik Stock. Sterpianist Boris Giltburg die in 2013 de Koningin Elisabethwedstrijd won, tekent present voor een briljante uitvoering onder leiding van chef-dirigent Antony Hermus.

“Waarom zou ik zelf minder interessant zijn dan een Nero of een Napoleon?” In zijn symfonische gedicht Ein Heldenleben thematiseert Richard Strauss vooral zichzelf. Ver voorbij de schaamteloze zelfpromotie die Strauss soms wordt verweten, is Ein Heldenleben een half-ironisch portret van een kapelmeester die nog steeds in zijn maag zat met het feit dat zijn eerste opera uitdraaide op een grandioze flop. Met groot orkest schetst Richard Strauss zichzelf, zijn levensgezellin, een prachtige romance, zijn tegenstanders-critici en de humoreske strijd die hij met hen aangaat. Na een klinkende zege volgen enkele prachtige citaten uit Strauss’ andere symfonische gedichten, waarna de held vlucht uit de wereld en verzaakt aan alle roem. Als er één beweging van deze bijzonder kleurrijke orkestcompositie niet autobiografisch was, dan is het wel deze laatste.

 

Antony Hermus, dirigent
Boris Giltburg, piano

 

© Sacha Gusov

Artiesten

Antony Hermus

Antony Hermus was recently appointed Chief Conductor of the Belgian National Orchestra, starting an initial four-year term in September 2022 with a Designate year.