Guerassim Voronkov

Guerassim Voronkov, in Rusland geboren dirigent, pianist, violist en componist, studeerde eerst viool aan de Centrale Muziekschool van het Conservatorium van Moskou bij Svetlana Bezrodnaia en piano bij Anna Artobolevskaia, wier studies een bijzonder waardevolle invloed hebben gehad op zijn muzikale ontwikkeling. Hij voltooide zijn vioolstudie bij Igor Bezrodni en voltooide orkest- en operadirectie bij Joeri Simonov als ere-student aan het Conservatorium van P.I. Tsjaikovski in Moskou. 

Tussen 1981 en 1990 was hij concertmeester van het Bolsjoi Orkest en in 1988 richtte hij er het Bolsjoi Kamerorkest op. In 1989 werd hij muziekdirecteur van het Symfonieorkest van de School van het Moskouse P.I. Tsjaikovski Conservatorium, waarmee hij vele concerten gaf in Rusland, Oostenrijk en Frankrijk, en ook verschillende CD-opnamen maakte. In deze tijd werd Guerassim Voronkov uitgenodigd om op te treden met verschillende orkesten in de voormalige Sovjet-Unie, waaronder het Filharmonisch Orkest van Moskou en het Omsk Symfonie Orkest.

In 1991 verhuisde hij naar Barcelona en sindsdien is hij werkzaam als dirigent, concertpromotor en cultureel manager. In 1993 richtte hij het orkest Camerata Mediterranea op, waarmee hij gedurende de zeven jaar van zijn bestaan talrijke concerten, CD-opnamen en radio-uitzendingen verzorgde. Sinds 1998 dirigeert Guerassim Voronkov de Simfònica del Conservatori Superior del Liceu in Barcelona en sinds 2004 is hij vaste dirigent van de Simfònica de l'Acadèmia van het Gran Teatre del Liceu. In 2012 toerde Guerassim Voronkov met Rolando Villazón en het Nuevo Mundo Kamerorkest voor de presentatie van de tenor's Treasures of Belcanto opname en de 2013 European Verdi Tour. Tegenwoordig is hij universitair hoofddocent (Master of Conducting) aan het Conservatorium van de Universidad Nacional de Colombia in Bogotá, Colombia.

Guerassim Voronkov heeft talrijke orkesten gedirigeerd, waaronder het Liceus Symfonie Orkest, het London Philharmonic Orchestra, het Tsjechisch Nationaal Symfonie Orkest, het Aalborg Symfonie Orkest en de Filarmónica de Bogotá, en heeft samengewerkt met artiesten als Rolando Villazón, Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Elena Obraztsova, María Katzarava, onder anderen, en zij aan zij met dirigenten als Gennady Rozhdestvensky, Bertran de Billy, Riccardo Muti en Sebastian Weigle.

Hoogtepunten uit zijn compositorische oeuvre zijn onder meer "Barça-Champions" (ter viering van FC Barcelona's tweede Europa Cup-overwinning in 2006), een nieuw slot van Modest Moessorgski's opera Khovanshchina, die in 2007 in première ging in Barcelona's Gran Teatre del Liceu, evenals de score bij Buster Keaton's stomme film The General in 2013, "Steam Suite" voor strijkkwartet in 2012, Harold Lloyd's "Safety Last!" (2015), "Liberty" en "You're Darn Tootin" (2016) of zelfs het "Album de familie" voor viool en piano (2018). Met de Filarmónica de Medellin nam hij het album "Sounds of dreams" op met zijn symfonische werken "Cinematografisch gedicht", "Divertimento", "Suite", "Safety last" en "Songerie" (2019).

Tot Voronkovs meest recente werken met het Orquesta Sinfónica Nacional de Colombia behoort de concertcyclus "Magisch muzikaal realisme" in Bogotá, die wereldpremières en Colombiaanse premières omvat van werken als Sinfonía en Concerto voor viool en orkest van M. Bertran of Surrogaatsteden van H. Goebbels.
 

Upcoming concerts

Concertmomenten
di 27.06.23 20:00
do 29.06.23 20:00

A Night at the Opera with Rolando Villazón

De Frans-Mexicaanse operaster Rolando Villazón betovert wereldwijd het publiek met zijn fenomenale vocale beheersing en ongeëvenaarde charisma. Bekend als “de meest charmante van de huidige divo’s” (The Times) met “een heerlijk viriele stem ...