ALEXANDRE KANTOROW

Solist en gastartiesten

Op 22-jarige leeftijd is Alexandre Kantorow de eerste Franse pianist die de gouden medaille van het Tsjaikovsky Concours wint, evenals de Grote Prijs, die slechts drie keer eerder in de geschiedenis van het concours werd uitgereikt. Door critici reeds geprezen als de "jonge tsaar van de piano" (Classica) en de "reïncarnatie van Liszt" (Fanfare), heeft hij talrijke andere prijzen ontvangen en wordt hij reeds uitgenodigd om op te treden op het hoogste niveau over de hele wereld.

Nog voor de wedstrijd stond Kantorow al de schijnwerpers. Hij begon zijn carrière al op zeer jonge leeftijd en maakte op 16-jarige leeftijd zijn debuut in La Folle Journée de Nantes. Sindsdien heeft hij opgetreden met 's werelds toonaangevende orkesten, waaronder regelmatig met het Mariinsky Orkest onder Valery Gergiev, en in de komende seizoenen zal hij optreden met het Orchestre de Paris, de Berlijnse Staatskappelle, het Royal Philharmonic Orchestra, de Philharmonia, de Royal Stockholm Philharmonic, en zal hij op tournee gaan met het Orchestre National de Toulouse, het Boedapest Festival Orkest en de Münchner Philharmoniker.

In recital treedt hij op in de belangrijkste concertzalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam tijdens zijn Master Pianists series, het Konzerthaus in Berlijn, de Philharmonie in Parijs, de BOZAR in Brussel, het Konserthus in Stockholm en in de meest prestigieuze festivals zoals La Roque d'Anthéron, Piano aux Jacobins, het Verbier Festival en het Klavierfest Ruhr. Kamermuziek is ook één van zijn grote liefdes, hij treedt regelmatig op met Victor Julien-Laferrière, Renaud Capuçon, Daniel Lozakovick en Matthias Goerne.

Alexandre Kantorow neemt exclusief een plaat op bij BIS, met groot kritisch succes. Zijn laatste opname (Brahms solowerken) werd bekroond met de Diapason d'Or. Zijn twee eerdere opnamen (Saint-Saëns concerti 3-5 en solowerken van Brahms, Bartok en Liszt) werden beide bekroond met de Diapason d'Or en Choc Classica respectievelijk in het jaar 2019 en 2020, waarbij het tijdschrift Gramophone de solodisc koos als Editor's Choice en zijn uitvoering omschreef als 'another outstanding example of his virtuosity and artistry, demonstrating both skill and sensitivity from start to finish'. Ook zijn recitalopnamen in Russische stijl werden in 2017 met talrijke prijzen en onderscheidingen bekroond, waaronder Choc de l'Année (Classica), Diapason découverte (Diapason), Supersonic (Pizzicata) en Doppelmonats CD (PianoNews).

Kantorow is een laureaat van de Fondation Safran en de Banque Populaire, en werd in 2019 door de Professional Critics Association uitgeroepen tot "Musical Revelation of the Year". In 2020 won hij de Victoires de la Musique Classique in twee categorieën: Opname van het jaar en Instrumentale solist van het jaar. 

Geboren in Frankrijk en van Frans-Britse afkomst, studeerde hij bij Pierre-Alain Volondat, Igor Lazko, Frank Braley en Rena Shereshevskaya.


 

Afbeelding

Upcoming concerts

Concertmomenten
vr 28.04.23 20:00
za 29.04.23 19:00

Alexandre Kantorow & Tchaikovsky 2 - Prokofiev

Het modernisme van de Tataars-Russische componiste Sofia Gubaidulina werd in de Sovjet-Unie niet geapprecieerd. Zij mocht enkel muziek componeren voor documentaires, animatiefilms en radioprogramma’s.