Belgian National Orchestra

NOB Kids

 

Basis onderwijs 

 

'T ORKEST IN 'T ECHT 5 > 7 jaar

"..DAT MUZIEK NIET ZOMAAR UIT DE RADIO KOMT."

Kinderen van 5 tot 8 jaar kunnen ook met de school aan een project deelnemen dankzij de hechte samenwerking tussen het NOB en het MIM( muziekinstrumentenmuseum). 't Orkest in 't Echt laat deze kinderen ontdekken dat muziek niet zomaar uit de radio komt. Op een halve dag komen ze in contact met de vier instrumentenfamilies, de dirigent én het orkest. Tijdens de rondleiding in het MIM staat beleven voorop. Het zien, voelen, bespelen, maar vooral beluisteren van allerlei instrumenten stoomt hen klaar voor een unieke belevenis: het symfonieorkest. Na het bijwonen van een repetitie van het NOB is het tijd om al die impulsen in actie om te zetten. Het programma sluit dan ook af met een actief muziekatelier.

ELA STIEK 5>7 jaar 

Met Ela Stiek gaan we op stap met muziek, beeld en beweging. De voorstelling speelt in op herkenbare activiteiten uit de leefwereld van het jonge kind (5-7 jaar) om het thema verdraagzaamheid in al haar vormen aan te kaarten: respect, gelijkwaardigheid, solidariteit… De prachtige illustraties van Nils Pieters op het grote scherm ondersteunen de kleuters tijdens het luisteren. De kleuters moeten vrolijk kunnen meedoen, lachen, uitbundig zijn maar ook stilletjes kunnen luisteren naar het verhaal van Do Van Ranst en de wondermooie muziek uitgevoerd door het voltallige Nationale Orkest van België. Een themalied wordt tijdens de voorstelling verschillende malen meegezongen door het voltallige publiek.

 

EL SISTEMA - 8 > 12 jaar

El Sistema Belgium is een levensschool waar de kinderen een grote muzikale familie worden, waar ze leren luisteren, genieten, ontdekken en waar ze een sterke band weven met de andere El Sistema musici.
De Brusselse El Sistema is oorspronkelijk gebaseerd op het Franse model” l’Orchestre à l ‘ Ecole” waarbij de kinderen 2uur per week instrumentles kregen tijdens de schooluren met de voltallige klas. Nu gaat de muziekles door na de schoollessen om een echt engagement van de kinderen te bekomen en om de band met hun families beter te kunnen aanhalen. 
Het jaar wordt afgesloten met een concert met ondersteuning van de musici van het Nationaal Orkest van België.

CANTANIA

"...ZINGEN IS GEZOND!"

Een project van Spaanse oorsprong die het zingen in de klassen wil motiveren. In project door het schooljaar heen. De leerkrachten krijgen eigen voorbereidende workshops, waarna ze aan één zelfde stuk werken met hun leerlingen. Als afsluiter, brengen ze samen een concert (honderden kinderen on stage...) begeleid door musici van het Nationaal Orkest van België. 

KERSTCONCERT 6 > 12

Die avond, diep in het bos …

In dit kerstverhaal ontpoppen papiertheater, chinees schaduwspel en live tekenkunst versterkt door de kracht van muziek en een kinderkoor tot een magische avond. Illustrator Kitty Crowther maakt live op de planken prachtige tekeningen, die door het Théâtre du Tilleul prompt via schaduwspel levensgroot worden uitgebeeld. Een en ander gaat vergezeld van de mooiste kerstmelodieën, waarvoor het orkest versterking krijgt van het knapenkoor van Opera Vlaanderen. De muziek is onder andere van Bartók, Tchaikovsky, Moussorgski, Debussy, Janá?ek, Prokofiev...

 

 

 

Het Nationaal Orkest en jongeren

Cultuur voor iedereen: daar werkt het NOB aan mee. Daarom is het (w)onderwijzen aan jongeren ook voor ons van belang. De kracht van onze jeugdprojecten ’15-’16 zit in de spanning tussen ons en onze doelgroep. Geestdrift werkt langs twee kanten, altijd!

 

Welke FAN van het NOB bent u?

Als FAN van het Nationaal Orkest van België draagt u bij tot de ontwikkeling van ons artistieke project.

Newsletter