Belgian National Orchestra

2017-2018: het seizoen van onbegrensde mogelijkheden

Vendredi 12 mai 2017

Het nieuwe seizoen van het Nationaal Orkest van België, nu omgedoopt tot Belgian National Orchestra, is niet zomaar een seizoen. Het is de verwezenlijking van de nieuwe benadering van het klassieke concert.

Dat was de wens van Hans Waege, de nieuwe algemeen directeur, en Hugh Wolff, de nieuwe artistiek directeur, die massaal gesteund worden door de muzikanten van het orkest. Dit seizoen geeft de aftrap voor een nieuwe artistieke visie, uitgerold over drie jaar, die zich beraadt over wat vandaag zinvol is – identiteit, individuen en de talrijke spanningen die hen samenbrengen, zowel in het orkest als in de maatschappij.

Het seizoen 2017-2018 mikt dan ook op componisten die in de muziekgeschiedenis toonaangevend zijn geweest, te beginnen met Beethoven en zijn Eroica, waarin het humanisme van de verlichting weerklinkt. Een profetische ijkmaat waaraan de rest van het repertoire afgemeten kan worden. Ook hedendaagse componisten komen aan bod, zoals John Adams, de meest gespeelde Amerikaanse componist, Schnittke, Ligeti en Lutoslawski, met concerten die hen verbinden met hun illustere voorgangers en waarbij de rode draad de concertervaring is die bijzonder hedendaags aanvoelt en doordrongen is van een nieuwe betekenis.

Ook dit seizoen komen er weer thema’s aan bod, zoals de honderdjarige sterfdag van Debussy in 2018. Maar de thema’s an sich volstaan niet meer. Debussy krijgt bijvoorbeeld het gezelschap van Strauss, alsof hun ontmoeting, die in Zwitserland in 1918 voorzien was maar nooit heeft plaatsgevonden, ons een glimp kan doen opvangen van het diepste van de menselijke ziel die in hun muziek tot uiting komt. Het mysterie van de kunst bij Debussy, de dodelijke passies bij Strauss.

Dit seizoen is er ook een reeks van vier concerten die vanwege hun uitzonderlijke bezetting slechts eenmaal uitgevoerd zullen worden. Het gaat om de Psalmus Hungaricus van Kodaly, met zijn 90 zangers, een Belgische première ter gelegenheid van het Hongaarse voorzitterschap van de Raad van Europa[MK1] , en het Mysterium van Skrjabin, een onafgewerkte compositie waarbij een lichtorgel wordt gebruikt om alle zintuigen te prikkelen.

Het orkest blijft ook geboeid door film en brengt de Oscarwinnende symfonische suite van Peter Jacksons The Hobbit en dompelt ons onder in de magie van Harry Potter. Jongeren spelen bovendien een belangrijke rol in het programma, met talrijke pedagogische projecten, de voortzetting van ‘El Sistema’, dat de diversiteit laat weerklinken van de kleine wereldstad die Brussel is en dat de taal van het geluid uitdraagt wanneer de muzikanten door de straten trekken ter gelegenheid van de 3e editie van ‘United Colors of Music’. Ook dat is een aspect van het nieuwe beleid om veelbelovende solisten aan het orkest te binden, in het bijzonder die van de Koningin Elisabethwedstrijd, een historische partner van het BNO.

Het Belgian National Orchestra zal opnieuw overal in België schitteren, dankzij de hernieuwde samenwerkingsverbanden met het Festival van Vlaanderen en dat van Wallonië, maar ook met het OstbelgienFestival. Het zal daarnaast de Belgische driekleur hooghouden tijdens een tournee door Duitsland.

En dan, o verrassing!, happy hours-concerten in Brusselse nachtclubs waarbij het publiek mee het programma mag bepalen, om daarna een hapje te eten en de hele nacht lang te dansen ...

Op die manier knoopt het Belgian National Orchestra aan bij de modernistische energie van zijn oprichting, die ook kenmerkend is voor zijn uithangbord, de Henry Le Bœufzaal van Victor Horta. Het vernieuwt de formats van het klassieke concert en bevestigt zijn plaats in een maatschappij die volop aan het veranderen is. Het wil die maatschappij warm maken voor alle mogelijkheden, herinneren aan de heroïsche verwezenlijkingen uit het verleden en omstandigheden creëren voor een humanistische toekomst. 2017-2018: het seizoen van onbegrensde mogelijkheden!


 [MK1]Te verifiëren. Hongarije wordt pas eind 2024 voorzitter van de Raad van Europa.


Volgende concerten


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/nob/domains/nationalorchestra.be/www/nob-app/html/listEvent.php on line 38